Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Голова Івано-Франківської ОВА приїхала у Нижній Вербіж: чи проведуть роботи з берегоукріплення та чи виплатять компенсації

14 липня голова Івано-Франківської ОВА Світлана Онищук приїхала у с. Нижній Вербіж. Візит викликали збитки людей, яких вони зазнали через негоду, що трапилася 7 липня. 

Інформатор побував на місці та дізнався про що домовилась очільниця області з мешканцями громади.

В першу чергу Світлана Онищук заслухала доповіді голови Коломийської РВА Любомира Глушкова та сільського голови Ярослава М’якущака. За словами очільника РВА, найбільших збитків зазнали Нижньовербізька ТГ, Печеніжинська ТГ, а також окремі села Коломийської та Отинійської громад.
З перших хвилин негоди всі служби надавали допомогу.

Детальніше дивіться у прямому ефірі на нашій фейсбук-сторінці.

Працівники ДСНС евакуювали 20 осіб, з них – 2 дитини та 1 особа з інвалідністю. Внаслідок стихії підтоплено 412 домогосподарств: у Нижньовербізькій ТГ – 350, у Печеніжинській ТГ – 62, Отинійська ТГ – 10. З них – 174 житлових будинків, а саме: у Нижньовербізькій громаді – 107, Печеніжинській громаді – 60, Отинійській громаді – 7. Підтопило 235 криниць. У 122 вже встигли відкачати воду і почати проводити дезінфікацію.

Стихія зруйнувала 13 мостів та мостових споруд, з них – 6 мостів загального користування місцевого значення, 7 – мостів, які перебувають у комунальній власності. На окремих ділянках були пошкоджені ділянки доріг загального користування, а також дороги комунального значення у 13-ти населених пунктах.

Першочергова потреба – будівництво і відновлення пошкоджених гідротехнічних споруд. У Нижньовербізькій ТГ потрібно збудувати водозахисні дамби та регулювати русла річок Сопівка, Лючка і Пістинька, аби захистити села від підтоплення. Станом на зараз, у громаді вже виготовили проєктно-кошторисну документацію, вартість якої – понад 19 млн грн.

Голова РВА зазначив, що потребує відновлення берегоукріплення на річці Сопівка, Печеніга, Золотий потік у селах Слобода, Рунгури та селищі Печеніжин Печеніжинської ТГ, а також потребує будівництва берегозакріплюваних споруд на річці Сопівка в районі кутка Воронівка.

За попередніми даними, є збитків на загальну суму більш як 227 млн грн. Зокрема, у Нижньовербізькій ТГ – 82 млн грн, Печеніжинській ТГ – 145 млн грн.

Голова Нижньовербізької громади зазначив, що через негоду загинула 1 людина похилого віку. Згідно із заключенням патологоанатома трагедія сталася під час порятунку домашніх тварин.

Ярослав М’якущак зазначив, що виготовлену проєктно-кошторисну документацію, про яку згадував Любомир Глушков, громада передає у відповідні служби і закликає не відкладати її на другий план.

Окрім того, на нараді пан Ярослав нагадав, що громада співфінансувала дороги обласного та районного значення, які є на їхньому балансі. Цьогоріч це був понад 1 млн грн. Але враховуючи ситуацію, їх хочуть переспрямувати на дороги місцевого і комунального значення.

Громада просить область виділити кошти на пальне для трактора, який виділила ДСНС. Світлана Онищук зазначила, що кошти на пальне виділять з резервного фонду, а гроші, які виділяли на співфінансування доріг обласного і районного значення, можна переспрямувати на дороги місцевого і комунального значення.

Мешканці громади закликали голову ОВА звернути увагу не тільки на Нижній Вербіж, а й на Верхній Вербіж, адже в цьому селі збитки також значні. Вони питають: “Чи буде щось зроблено?” а також скаржаться, що кожного року їхні угіддя затоплює вода.

Опісля зустрічі голова ОВА попрямувала до житлових будинків та угідь, аби побачити збитки на власні очі. Люди зі сльозами на очах просили допомогти фінансово і посприяти початку робіт з будівництва і відновлення пошкоджених гідротехнічних споруд. Всередині одного з будинків майже не залишилось меблів, а також частково пошкоджено фасад.

Відтак Світлана Онищук поспілкувалася з пресою та розповіла, яким чином вдасться допомогти людям та розповіла, скільки коштів зможуть виділити на матеріальну допомогу. Детальніше у відео.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору