Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Розбили ртутний термометр: що робити?

Сьогодні існує широкий вибір термометрів: спиртові, електронні чи термосмужки, якими зручно вимірювати температуру дітям. Проте у багатьох родинах досі є ртутні термометри, які можуть зашкодити, якщо їх розбити. Як діяти у такій ситуації та куди звернутися у Коломиї?

Інформатор дізнався детальніше та ділиться з вами.

Ртуть – це метал сріблясто-білого кольору. Її випари дуже отруйні. А з потраплянням до організму людини через органи дихання, ртуть залишається там на все життя. При ударі метал поділяється на дрібні кульки. Вся небезпека в тому, що температура плавлення ртуті всього 38°C, тож з підвищенням температури випаровування ртуті збільшується.

Якщо в приміщенні розбито ртутний градусник, ДСНС рекомендує:

  • виведіть з приміщення всіх людей, у першу чергу, дітей, інвалідів, літніх людей;
  • відчиніть настіж усі вікна у приміщенні;
  • максимально ізолюйте від людей забруднене приміщення, щільно зачиніть усі двері;
  • захистіть органи дихання хоча б вологою марлевою пов’язкою;
  • негайно починайте збирати ртуть: збирайте спринцівкою великі кульки і відразу скидайте їх у скляну банку з розчином (2 г марганцівки на 1 літр води), більш дрібні кульки збирайте щіточкою на папір і теж скидайте в банку. Банку щільно закрийте кришкою. Використання пилососу для збирання ртуті забороняється.
  • вимийте забруднені місця мильно-содовим розчином (400 грамів мила і 500 грамів кальцинованої соди на 10 літрів води) або розчином марганцівки (20 грамів на 10 літрів води);
  • зачиніть приміщення після обробки так, щоб не було сполучення з іншими приміщеннями і провітрюйте протягом трьох діб;
  • утримуйте в приміщенні, по можливості, температуру не вище 18-20°С для скорочення термінів обробки протягом проведення всіх робіт; вичистіть та промийте міцним, майже чорним, розчином марганцівки підошви взуття, якщо ви наступили на ртуть.

Важливо! Розбитий градусник та ртуть потрібно зібрати у дві окремі скляні банки з розчином та герметично їх закрити.

Після виконання цих маніпуляцій, наступним кроком стане утилізація ртуті.

Поки в Коломиї немає підприємства з утилізації ртуті та її відходів. Якщо ви розбили термометр, то зібрану ртуть та залишки градусника можна здати черговому у Коломийській міській раді. За потреби ви можете зателефонувати на гарячу лінію, де черговий надасть вам рекомендації, як правильно запакувати тару з ртуттю.

Такі відходи Коломийська міська рада зберігає у господарському приміщенні. Проблема лише в тому, що для утилізації таких градусників потрібно багато. Одного, двох чи навіть десяти не вистачить, тож до того часу ртуть та скло залишаються чекати в гаражі.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Романа Бакай

 

Нагору