Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Він вмів задумливо любити Коломию: згадаємо Василя Нагірного

27 липня в Музеї Історії міста Коломиї відбувся вечір, на якому рідні, друзі, колеги й навіть незнайомці ділились спогадами про відомого краєзнавця, дослідника, журналіста Василя Нагірного.

Інформатор у повазі й смутку за щирим, відданим і таким глибоким колегою пригадає вам історію відомого журналіста, краєзнавця і дослідника.

Якщо вам випадала вдача читати тексти Василя Нагірного, тоді ви точно знаєте, яким він був. Розмірений, інтелігентний, такий елегійний і навіть замріяний у хорошому сенсі цього слова. Він цінував історію Коломиї, довколишніх сіл, інших міст, вулиць, котрими ходив на роботу в школу, а потім – на телебачення. Він бачив глибину в людях і потребував доброго товариства для наповнення.

У ньому жив маленький, гарно вихований і такий спраглий розуміння хлопчик. І ми зустрічаємо його на сторінках книги “Дім на Кляшторовому узвозі”, де Василь Нагірний описав своє дитинство і юність у історичному будинку на вул. Шептицького. Ми регочимо з ним, коли веселе товариство на санах спускається цією короткою вулицею до Кляштору. Проживаємо його життя, переносимось в часі й просторі… Так він вмів!

Ми відчуваємо його трепет до історії міста у кожному з випусків його програми “Місто Кола”, це бажання пізнавати міста і села Прикарпаття, знаходити свідків минулого, пам’ятати те, що було, вірити у те, що неодмінно буде. Він був людиною високих думок і щирих сподівань…

23 травня 2021 року важка виснажлива хвороба зіпсувала йому останні місяця життя, і разом з Василем забрала у Коломиї її палкого прихильника, дослідника, фана.

27 липня 2023 року Василю мало б виповнитись 65 років. Рідні, друзі, колеги, просвітянське коло Коломийщини зібралися у Музею історії м. Коломиї, аби згадати його життя, оцінити його чималий творчий доробок уже, на жаль, з погляду історії.

На заході був відкритий новий стенд, присвячений Василеві Нагірному та його творчості.

Порушили питання й надгробного пам’ятника журналісту і краєзнавцю, адже родина потребує допомоги, аби місце його вічного спочинку було відповідним його постаті й заслугам.

Близький друг і колега Василя Нагірного запропонував створити пам’ятне місце в Коломиї на честь відомого краєзнавця – замість суворого монументу покласти іменну лавочку з гравіюванням.

Життя Василя Нагірного

Публіцист, письменник, краєзнавець, журналіст, теле- та радіоведучий, документаліст Василь Григорович Нагірний  народився 27 липня 1958 у Коломиї.

  • громадський діяч, член Національної спілки журналістів України (2000)
  • член Національна спілка краєзнавців України (2007)
  • член обласної спілки кінематографістів України (2010)
  • член Коломийської асоціації мистців (2011)

Від часу проголошення Незалежності України почав публікуватися в першому демократичному часописі «Коломийський вісник» (1991р).

З 1996 р. працював у Коломийській загальноосвітній школі № 1 вчителем  трудового навчання, валеології, основ безпеки життєдіяльності.

У 1999 році нагороджений грамотою Міністерства освіти України: «За вагомі заслуги в розвитку національної освіти».

З 1997 року працював за сумісництвом, на посаді редактора відділу історії та культури газети «Коломийський вісник», «Вісник Коломиї», дайджесту «Всевідо».

Після закриття друкованого органу, від 2002 року співпрацював з редакціями газет: «Людина і екологія», «Ділова газета», «Вільний голос», «Коломийські вісти», «Коломийська правда», «Народна трибуна», «Дзеркало Коломиї», «Коломия сьогодні», «Вік» (Коломия), «ЧАС» (Чернівці), «День» (Київ), «Галичина» (Івано-Франківськ) та ін.

Подивитися його програми можна ТУТ.

Від 2003 року, Василь Нагірний працював на ТРК «НТК», створив низку короткометражних документальних програм краєзнавчого характеру, у яких висвітлив життя, побут, звичаї, культуру, вірування наших краян.

Автор біля трьох сотень фільмів. Найкращі відзначені дипломами на  конкурсах і фестивалях загальноукраїнського і міжнародного рівнів. Телепрограми поділені на цикли (серії): «Місто Кола — спадок предків», «Місто Кола — предки», регіональний проект «Червоної Руси — підкова золота» та «Світлини коломийської родини».

Телепроєкти Василя Нагірного відображають реальні історичні події, відкривають забуті й мало відомі сторінки краю та його мешканців, що спонукає  до вдумливого і доступного сприйняття.  До таких, скажімо, належать фільми «Щоденник 1946-го», чи «Коломия — коротка хроніка», презентації яких відбувалися в Музеї історії міста Коломиї.

Нам залишилась по Василеві Нагірному одна більша і одна менша місії: зберегти і примножити його творчий доробок. В пам’ять про вихованого, розумного хлопчика, який не озлобився, не зіпсувався, але поножив добро на добро і знання на знання. Світла пам’ять світлі Людині.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Наталка Сандецька

Нагору