Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Нардепи зареєстрували законопроект, який спростить санітарні рубки українських лісів

Днями група народних депутатів зареєструвала законопроект №9516, в якому пропонується проводити суцільні санітарні рубки лісів без оцінки впливу на довкілля. Це означає, що проведення санітарних рубок стане значно простішим.

Передає Інформатор, посилаючись на “Українську природоохоронну групу”.

Одним із ініціаторів такого законопроекту є нардеп із Прикарпаття Олександр Матусевич – колишній директор одного з карпатських лісгоспів. Назва документу звучитьь так: “щодо ефективного управління лісами на основі ведення лісового господарства на принципах наближеного до природи лісівництва, адаптованого до кліматичних змін, збереження біорізноманіття в лісах”.

Санітарні рубки часто проводять із порушеннями, тому більшість з них – незаконні, адже під виглядом ослаблених та хворих дерев вирубують живі. Їх масово проводять по всій Україні, особливо в Карпатах. Як наслідок – паводки, забруднення річок, втрата біорізноманіття та зсуви грунту. Законопроект пропонує проводити суцільні санітарні рубки на підставі рішень самих лісгоспів або комісій з надзвичайних ситуацій.

За словами  керівника експертного відділу Української природоохоронної групи Петра Тєстова, процедура оцінки впливу на довкілля (ОВД) передбачає прозорість та публічність, що дуже заважає лісівникам, бо кожен може перевірити ділянки, які вони планують суцільно рубати. Якщо цей законопроект таки приймуть – то на Українські ліси чекає катастрофічне збільшення обсягів суцільних санітарних рубок, що в першу чергу завдасть шкоди Карпатам.

До теми: Активісти Шевченківського озера звернулись до голови Коломиї щодо парку і його назви

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору