Інформатор Коломия

ІСТОРІЯ КОЛОМИЇ

Столітня історія святкування Дня молоді в Коломиї

Сучасна молодь дивує та надихає. Нині вони захищають нашу країну, волонтерять, рятують, навчають та підтримують. Від них залежить те, яким буде завтра. Сьогодні через трагічні події на Коломийщині тихо та без всіляких заходів. Втім, День молоді відзначають у Коломиї вже десятки років.

Цікавими фактами, як колись святкували у Коломиї День молоді, поділиться Інформатор із дослідження місцевого краєзнавця Іллі Криворучка.

Як відомо, День молоді в усій Україні був заснований у 1994 році указом Президента України. Дослідник запевняє, що у Коломиї день молоді відзначався значно раніше, аж до першої радянської окупації 1939 року.

Поляки називали цей день “Świeto Młodziezy”, українці – Свято молоді, про що свідчать публікації про відзначення цього свята в польських та українських газетах.

Мабуть, перші згадки про день молоді можна знайти в польській газеті “Покутський тижневик Єдність” (пол. – Tygodnik Pokucki Zjednoczenie) за 1 липня 1928 року, яка розповіла, що відбулося свято молоді 23 та 24 червня 1928 року (тоді це була субота та неділя). Це свідчить про те, що відзначали це свято в міжвоєнний період у 20-тих числах червня. Організували це свято польські військові за участю полковника Мілана-Камського та коломийського старости д-ра Скварчинського. Відбувалися легкоатлетичні змагання та змагання зі стрільби в суботу, у яких перемогли учні та учениці польської гімназії, а наступного дня о 8-й ранку учасники свята “послухали святу месу на спортивному стадіоні”, а потім відбулися змагання з бігу на 5000 м. Урочистості з приводу свята відбулися в освітянському домі 49 піхотного полку (сьогодні майже зруйнований кінотеатр “Джерело”).

Польська газета “Коломийська правда” (пол. – Prawda Kołomyjska”) за 14 червня 1931 року розповідала, що 21 червня відзначається Свято молоді веселощами та танцями в залах “Сокола” (зараз – філармонія ім. Козаренка), а всі зібрані кошти направляються на допомогу бездомним сиротам. Сподівалися тоді поляки на небайдужість з боку коломийського суспільства.

У свою чергу українці почали відзначати це свято 14 червня 1936 року завдяки ініціативі товариства “Рідна школа”, про що свідчить газета “Діло” за 24 червня 1936 року. Наступного року, у четвер 10 червня 1937 року, як відзначала газета “Діло” за 24 червня 1937 року, молодь “вказала свої досягнення в ділянці тілесної культури й організованости”. Почалося свято в коломийській монастирській церкві, а потім прибула молодь до площі 49 піхотного полку на “генеральну пробу”. Взяло участь у молодіжному святі близько 550 чоловік з різних сіл Коломийського повіту, включаючи місцевих. Коломийський адвокат Іван Могильницький “підчеркнув радісний характер цього погідного свята, яке має виказати справність, тугість та здисциплінованість молоді – на радість учителів, батьків і всього громадянства, свідомого значіння рідношкільної молоді”. Ще були зазначені в даній публікації важливі та актуальні на сьогодення дві важливі істини про українську молодь: 1) “молодь – цвіт народу, його майбутнє”; 2) “правдиве виховання молоді оперте на рідну національну традицію і рідні ідеали, може дати тільки Рідна Школа, ведена в рідній мові і в національнім дусі”. Найголовнішою подією свята стало виконання молитви “Боже великий”, “виконана ученицями ґімназії, уставленими в букви Р. Ш., звязані в один символічний знак”. Закінчили це свято національним гімном “Рідної школи”.

У часи СРСР, до якого входила й УРСР, день молоді або “день советской молодёжи” відзначався в останню неділю червня указом Президіуму Верховної Ради СРСР “Об установлении Дня советской молодёжи”. Така традиція зберігалася й в Україні до 2021 року.

У цивілізованому світі був запроваджений День молоді щорічно 12 серпня. Міжнародний день молоді був запропонований молоддю у 1991 році на І сесії Світового молодіжного форуму системи ООН у Відні. Форум рекомендував, щоб День молоді був оголошений для збору грошей, просування та підтримки Фонду молоді ООН у партнерстві з молодіжними організаціями. Рішення про оголошення 12 серпня Міжнародним днем молоді було підтримано на І сесії Світової конференції Міністрів у справах молоді, що проходила в Лісабоні 8-12 серпня 1998 року. Україна приєдналася до святкування з усім цивілізованим світом у 2021 році.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору