Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Здохла риба і нестерпний сморід: мешканці Королівки б’ють на сполох через ймовірну екологічну небезпеку

Мешканці вулиці Броварська у селі Королівка першими відчули дивний сморід під час повені 7 липня. Згодом у ставку, який наповнює потічок і тягнеться від Коломиї, вимерла уся риба. Ситуація повторилася за місяць, також після сильних опадів. У цій місцевості жителі страждають на приступи кашлю, алергічні реакції та головний біль. 

Журналісти Інформатора відгукнулися на заклик мешканців Королівки і ось що вдалось наразі з’ясувати.

Найперше – сморід дійсно сильний і чути його в околицях не тільки вулиці Броварської, але й далі. Запах і справді викликає легку задуху за короткий час, на основі язика виникає присмак гіркоти.

Потічок несе мутні води рудуватого кольору з височини – колишнього заводу КРП, що на окраїні Коломиї по вул. Мазепи і нічого не виготовляє уже десятиліттями.

Далі з цього озера вода потрапляє у річку Косачівка, а відтак у Прут. Чи безпечно нині купатися? Наразі очікуємо відповіді від служб, які 13 серпня зафіксували ці факти і взяли проби води на аналіз.

Вглибині самого заводу поряд із покинутою будівлею просто неба разом з активістами знаходимо понад 30 металевих запакованих бочок з невідомою речовиною і різким ядучим запахом. Поверх них накидані палети й целофан. Правіше – сипуча суміш у білому баулі.

При вході у будівлю – ще з десяток пластмасових бочок, обляпаних густою речовиною чорного кольору.

У одному із покинутих корпусів заводу КРП, там, де раніше розміщувалась хімлабораторія, по всьому периметру підлога залита чорною густою речовиною та накидано сміття. Зрідка чутно звуки булькання.

Сморід від бочок і забруднення в колишній хімлабораторії ідентичний запаху на вулицях села, що знаходяться за менш, як кілометр і нижче рівня заводу по тій самій стороні дороги з Коломиї до Королівки.

 

Наразі співробітники поліції, ДСНС та Держспожитслужби побували на місці ймовірного забруднення. Там фахівці відібрали зразки ґрунту для проведення відповідних експертиз.

Поліція Прикарпаття розпочала кримінальне провадження за фактом забруднення земель. За вказаним фактом слідчі Коломийського районного відділу поліції розпочали досудове розслідування за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 239 Кримінального кодексу України. Йдеться про забруднення або псування земель.

Інформатор слідкує за ходом розслідування справи й повідомлятиме про нові деталі. Слідкуйте за нашими новинами.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Наталка Сандецька

Романа Бакай

Нагору