Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Храмовий празник у селі Спас на Коломийщині | Фоторепортаж

Сьогодні, 19 серпня, віряни храму Преображення Господнього у селі Спас святкують престольне свято. До церкви сходяться люди на Святкову Літургію, а біля неї традиційно відкривають ярмарок.

У цей день Інформатор підготував фоторепортаж та поділиться короткою історією церкви Преображення Господнього у Спасі.

Колись це село називалося Іспас. Воно розташоване у передгір’ї Карпат уздовж р. Пістиньки. У письмових документах Іспас як село вперше згадується у 1433 р. Приблизно в XIV-XV ст. у цій місцевості існував монастир. У період між 1589-1616 рр. тут була побудована Преображенська церква, однак вона згоріла у 1620-х рр. під час руйнівних турецько-татарських нападів на Покуття, коли Іспас було повністю спалено.

Село відродилось, а віряни спорудили храм-капличку для проведення богослужінь. Наприкінці XVIII ст. кількість населення у Спасі збільшилась, невелика за розмірами святиня не могла задовольнити духовних потреб усіх мешканців, тому громада вирішила побудувати церкву. У 1811 р. був зведений новий унікальний дерев’яний п’ятиверхий храм із готовим дахом. Сучасного вигляду споруда набула після реконструкції у 1853 році.

Святиня розташовується у північній частині села. Будівля велика, хрещата в плані, має п’ять куполів. Готовий дах у 1972 р. замінений оцинкованою бляхою. Сьогодні це діючий храм, який належить громаді УГКЦ.

Зазвичай на храмовий празник у селах біля церков влаштовують ярмарки. На ньому продаються різні смаколики, а також іграшки та інші цікавинки, яким так тішаться діти.

Фоторепортаж з ярмарку дивіться нижче.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору