Інформатор Коломия

ТРЕШ

“Діти Донбасу”: хто причетний до викрадень дітей у Маріуполі?

База даних “Діти Донбасу” містить в собі інформацію про викрадених Росією дітей, ідентифікованих маріупольських колаборантів, що причетні до злочинів, задокументованих окремих випадків вивезень та історію про те, навіщо ізраїльським активістам фотографії загиблих дітей.

Ділиться Інформатор, покликаючись на команду KibOrg.

ДІТИ ДОНБАСУ

У березні 2023 року Уповноважена при Президентові рф з прав дитини Марія Львова-Бєлова зробила заяву про те, що окупована Донеччина стане першим із анексованих регіонів, що доєднається до федерального банку даних про дітей. У росії такий банк даних був створений ще у 2001 році. Основною функцією цієї системи є обробка та зберігання даних про дітей, що лишилися без батьківського піклування, дітей-сиріт та облік російських сімей, що хотіли б взяти російських дітей на виховання.

Аналогічна “державна” база даних , що й до сьогодні функціонує на окупованій частині Донеччини, і яку Львова-Бєлова прагне доєднати до всеросійської, була введена в експлуатацію в 2016 році.

Доступ до бази даних мають лише певні спеціалісти, яких призначає “державна служба у справах сім’ї та дітей”. На випадок несанкціонованого проникнення в систему ДБД колаборанти розробили спеціальну інструкцію, яка, зрештою, їм і не допомогла.

Інформація, яку містить система, має виключну цінність у пошуку вивезених з окупованої Донеччини дітей. Вона містить реєстр усиновлених дітей та тих, які можуть бути усиновлені. А також реєстр кандидатів на усиновлення та реєстр опікунів і піклувальників. Окремо є інформація про дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах та реєстр дітей, які з різних причин були вивезені за межі окупованої Донеччини.

На кожну дитину окупанти постаралися скласти повну анкету з усією особовою інформацією та фотографіями. Від місця перебування, інформації про рідних, номерів та серій свідоцтв про народження і аж до зросту, кольору очей, захворювань та особливостей характеру.

Понад пів терабайта інформації з районних “служб у справах сім’ї та дітей” були передані українським правоохоронцям для аналізу. Зібрані матеріали також буде долучено до кримінальних проваджень Міжнародного кримінального суду, який на початку 2023 року видав ордери на арешт президента росії володимира путіна та Уповноваженої з прав дітей Марії Львової-Бєлової.

ДОРОСЛІ ДОНБАСУ

Майборода Світлана Анатоліївна — з 2015 року обіймає посаду “директорки ДССД” та особисто призначає співробітників районних відділів, яким буде надано доступ до БДБ.

Іващенко Костянтин Володимирович був обраний депутатом до Маріупольської міської ради від забороненої партії “ОПЗЖ” у 2020 році. А вже у квітні 2022 — був призначений “мером” Маріуполя. У серпні 2022 року партизани влаштували замах на Іващенка. Втім, він вижив. Частина зібраних документів доводить причетність Іващенка до депортації українських дітей. У 2023 році його замінив Олег Моргун.

Моргун Олег Валерійович — колишній полковник міліції, який перейшов на сторону бойовиків у 2015 році. Саме тоді й був призначений окупантами на посаду “голови адміністрації” міста Ясинувата. Був засуджений до 11 років позбавлення волі, але переховувався на окупованих територіях.

Прізвища цих трьох найчастіше зустрічаються у документах загарбників з Маріуполя.

ПРАЦІВНИКИ “ВІДДІЛІВ У СПРАВАХ СІМ’Ї ТА ДІТЕЙ” В ОКУПОВАНОМУ МАРІУПОЛІ

Онацький Валерій Анатолійович — прописаний за адресою м. Маріуполь, вул. Купріна, 67, кв.13. До повномасштабного вторгнення був депутатом Маріупольської міської ради від нині забороненої партії «ОПЗЖ». Працював на Маріупольському металургійному комбінаті імені Ілліча. Займає посаду «начальника відділу».

Попова Ганна Володимирівна — м. Маріуполь, вул. Троїцька, 81, кв.29. Працює в «секторі опіки та піклування».

Правілова Наталя Валеріївна — проживає за адресою м. Маріуполь, просп. Перемоги, дім 115, кв.2. До повномасштабного вторгнення 20 років працювала у Маріупольському інтернаті для дітей-сиріт. А в кінці 2022 року отримала російський паспорт.

Губська Олена Василівна — м. Маріуполь, вул. Михайла Грушевського, 31, кв.35. У неї знайшли російський паспорт та офіційну відмову від українського громадянства. Має доступ до бази даних.

Орхименко Ольга Валентинівна — закінчила Приазовський Державний технічний університет. 30 травня 2023 року отримала Подяку до Дня соціального працівника за «професійну діяльність, орієнтовану на результат». Опікується «патріотичним вихованням» в окупації.

Баркалов Андрій Олександрович — проживає за адресою вул. Лавіцького, дім 17, кв.4. У кінці 2022 року отримав російський паспорт.

Більше інформації про працівників “відділів у справах сім’ї та дітей” інших районів можна прочитати тут.

КУДИ ЗНИКАЮТЬ ДІТИ?

Морозова Ольга Львовна, начальниця управління освіти, просить тодішнього «мера» Іващенка надіслати документи неповнолітньої дитини з Маріуполя, яку влаштували у місцевий технікум. Її мати загинула у лютому 2022 року та була похована на подвір’ї будинку у Маріуполі. Батько, ймовірно, теж загинув внаслідок російської агресії.

Інша дитина була влаштована до Таганрогського технікуму машинобудування та металургії «Тагмет».

До цього начальниця Управління декілька разів потрапляла у матеріали до російських журналістів. Сама ж родина Морозової доволі типово для російської сім’ї шанує радянщину і влаштовує фотосесії у формі радянської армії часів Другої світової війни.

Ще дві історії трапилися у російських Череповці та Хабаровську. До начальника відділу з приводу надання оригіналів документів звернулася Артемова Валентина Євгеніївна.

У випадку з дитиною, яку було вивезено за 6500 тисяч кілометрів від Маріуполя, ще більш обурливо, адже російський суд встановив юридичний факт залишення без батьківського піклування і після цього одразу ж було призначено опікуна з Росії. Але от про наявність чи відсутність біологічних батьків дитини мови взагалі не йде.

Із повідомленням про цей випадок звернулася Паньшина (Павленко) Тетяна Федорівна, яка обіймає посаду начальниці відділу опіки та піклування по місту Хабаровськ. У листі бело зазначено, що прибула дитина була вивезена в терміновому масовому порядку.

ЕВАКУАЦІЯ В НІКУДИ

У листах Департаменту державної політики в сфері захисту прав дітей Міністерства просвітництва рф, що надійшли до «міністерства праці та соціальної політики» окупованої Донеччини, було наведено кілька списків дітей, що були викрадені чи поставлені на облік. Частина дітей не мала необхідних документів, тож росіяни просять колаборантів поквапитися із їх наданням.

Адресатом листів була Аккуратова Анастасія Павлівна, заступниця директора Департаменту державної політики у сфері захисту прав дітей. Вона була учасницею онлайн-засідання так званого «Штабу з питання уніфікації законодавства РФ та ДНР у галузі опіки та опікунства».

Чотири списки дітей, які були вивезені до рф, можна переглянути за посиланням. Серед областей, в які потрапили діти: Московська, Кіровська, Самарська, Ростовська, Курська та багато інших.

Було зайдено й таблицю з пропозицією про переміщення підопічних шкіл-інтернатів та соціальних центрів до Росії. У рамках програми «Підлітки Росії» Марії Львової-Бєлової було організовано вивезення дітей до табора «Горний ключ» у селі Автури в окупованій Ічкерії. Там, згідно з документами, мала пройти «військово-патріотична» зміна для дітей та підлітків «Сила Кавказу».

ІЗРАЇЛЬ НЕ ПРОТИ?

Серед документів було знайдено також роздруківку електронного листа із назвою “Ізраїль”. Повідомлення із проханням надіслати фотографії загиблих у період з 2021 по 2022 роки дітей, було надіслано тодішньому окупаційному «меру». Адресатом виступив так званий «Ізраїльський антинацистський фронт».

Виявилося, що «Алея Ангелів», для якої «фронт» просив надіслати фотографії загиблих, — одна з акцій, спрямованих на просування антиукраїнських наративів у Ізраїлі.

У сюжеті російського телеканалу НТВ представниця «Антинацистського фронту» Ольга Бельфер, прокоментувала акції із фотографіями загиблих українських дітей та розповіла, що діти загинули внаслідок «української агресії». Разом з іншими активістами російського «Народного фронту» вона привезла десятки кілограм медичного обладнання, а також інвалідні візки для поранених бойовиків.

В іншому сюжеті (вже у складі «Ізраїльського антифашистського руху») розповідає, що організація передавала окупантам антидронову рушницю, тепловізори, засоби зв’язку та ікони й обереги з Ізраїлю.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору