Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Конфлікт у пошуках крайнього: через обурення родичів загиблих воїнів буде службове розслідування Центру підтримки Захисників

До Дня Незалежності України 28 коломиян отримали нагрудні знаки та подяки від міського голови. Проте у цьому списку було тільки одне прізвище загиблого захисника.

Більше того, звання “Почесного громадянина міста Коломия” присуджуються усім полеглим військовослужбовцям і до цього року традиційно їх вручали на урочистостях до Дня міста. Проте цьогоріч – ні. Рідні загиблих взяли слово і висловили обурення прямо на сесії. Конфлікт закінчився оголошенням про службове розслідування.

Інформатор був свідком розбору ситуації, що відбувся уже після того, як матері Героїв покинули сесійну залу.

Звернення матерів загиблих Героїв дивіться з 23 хвилини.

Пані Надія Бордун звернула увагу і про те, що в  сесійній залі чимало чоловіків, які могли б боронити країну, але вони тут. Згадала і про премії в 20 000 і навіть понад 30 000 грн премії в ратуші.

“Якщо на це є гроші, то мають бути і на нас матерів”, – зауважила матір загиблого захисника України Надія Бордун.

Інші матері також узяли слово і дорікнули, що в День Незалежності про відвагу і героїзм їхніх загиблих синів забули, натомість почали готуватися до виборів.

“Шановні депутати шановне керівництво нашого міста, виборів під час війни не буде. Вибори можуть бути вибори тільки після перемоги бо на переправі коней не міняють. Ми прийшли думаючи, чи ви нас уважите в такий великий день. Чого мою дитину нині забули? Ви про нас нині забули, рік пройшов”, – гірко спитала матір Михайла Козака і нагадала про відзнаку “Почесний громадянин міста Коломия”, яку мали б вручати до Дня міста, але цього року знівелювали.

До обговорення ситуації депутати повернулися вже наприкінці сесії, коли залу покинули рідні загиблих воїнів і майже всі представники ЗМІ.

Питання спершу були до консультанта Центру підтримки Захисників України Олександра Жилака. Але він своєї вини не визнав і наголосив, що цим питанням не завідує і до того дня зауважень до його роботи не було, а тому сам писати заяву на звільнення не буде.

Депутатка Леся Белявська на це зазначила, що ситуація на початку сесії поставила у вкрай незручне становище усіх депутатів:

“Ви маєте відслідковувати, Ви як координатор не мали би допустити такі речі, не ми, не наша вина!” – зверталась Леся Белявська до Олександра Жилака”.

І відповідь не забарилась.

“Кожен заєць знає свою морковку, в мене своя робота я…”, – сказав консультант Центру підтримки Захисників України Олександр Жилак і вдався до процедурних подробиць присудження звання “Почесний громадянин м. Коломия” і згадав у виступі заступника голови Романа Остяка.

Тоді до слова запросили заступника міського голови Романа Остяка, який серед інших обов’язків відповідає також за роботу із родинами загиблих, але питанням присудження звання почесного громадянина міста не відає і навіть не входить у цю комісію.

Заступник міського голови Роман Остяк різко розкритикував роботу Центру підтримки Захисників України за цей рік. На його переконання Олександр Жилак завалив роботу Центру патріотичного виховання ім. Мирона Забарила у Кубаївці, спортзал для захисників не працює, патріотичне виховання дітей, а діалогу з родинами загиблих нема, скарг багато.

“Скандали з родинами загиблих, скандали з військовослужбовцями. Ви не робите нічого! Це моя думка особиста”, – сказав напряму Роман Остяк Олександру Жилаку.

Міський голова наказав надати письмові пояснення, чому рідним не передали документи по присвоєнню звання “Почесний громадянин міста Коломиї”, хоча Романа Остяк не є членом комісії з цього питання.

“Вийшла дійсно неприємна ситуація. Чому така ситуація мала статися на День Незалежності? Але це треба виправити. Як це ми маємо сидіти, як школярі, голову опустити”, –  сказав Богдан Станіславський

Міський голова запропонував провести вручення цих відзнак до Дня  пам’яті загиблих захисників України – 29 серпня. Ситуацію прокоментував коротко.

Також голова зобов’язав свого заступника дати письмові пояснення і пропозиції, як вирішити це питання, а по роботі Центру підтримки Захисників України розпочати службове розслідування.

Пізніше Інформатор отримав підтвердження, що офіційне вручення відзнак “Почесний громадянин міста” рідним загиблих захисників відбудеться 29 серпня.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору