Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Паліям Прикарпаття виписали 8 протоколів: яка за це відповідальність

По селах Івано-Франківської громади муніципали склали 8 протоколів за спалювання сухостою.

Розповідає Інформатор за посиланням на Муніципальну інспекцію Івано-Франківчищині

Палити траву це – зло! Це не тільки випалює тварин, птахів та родючий шар ґрунту. Це ще й насичує повітря канцерогенами і загрожує великими пожежами.

“Не паліть траву ні зранку, ні ввечері, ні через поганий настрій чи бажання «похазяйнувати». Не паліть ні в полях, ні на подвір’ях!  Пам’ятайте про штрафи і давайте плекати в собі відповідальність за громаду, у якій живемо!”, – закликають правоохоронці.

Нагадуємо, що згідно статті 113 «Диверсія» до переліку злочинів, вчинених з метою ослаблення держави або інших дій, спрямованих на знищення людей чи завдання шкоди їхньому здоров’ю, відтепер додано і навмисні підпали, зокрема й сухої рослинності.

В обґрунтуванні йдеться, що під час воєнного стану ці дії становлять додаткову небезпеку, відволікають від виконання бойових завдань рятувальників, військових та правоохоронців і знижують обороноздатність країни.

В умовах воєнного чи надзвичайного стану кримінальна відповідальність за знищення зеленого світу, включаючи найменші екосистеми чи навіть опале листя, складе від 5 до 10 років позбавлення волі.

В умовах мирного часу – від 2 до 5 років, а за знищення територій заповідних фондів – від 3 до 5 років позбавлення волі.

Більше того, у Кримінальному Кодексі встановлять відповідальність за знищення лісових масивів внаслідок недотримання правил протипожежної безпеки. Покарання може бути різним: або 2 роки виправних робіт, або позбавлення волі на 1-3 роки.

Така ж кара чекає на правопорушників, котрі подібне вчинятимуть на території заповідників.

Якщо внаслідок правопорушення загинула людина, тварини з екосистеми або ж відомо про інші тяжкі наслідки, термін покарання складе від 3 до 7 років позбавлення волі.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору