Інформатор Коломия

ІСТОРІЯ КОЛОМИЇ

Напильник в ковбасі й втеча з в’язниці в Коломиї дощовим каналом: неймовірна столітня історія

Історію втечі з тюрми на вул. Павлика в Коломиї описала наукова співробітниця Музею історії міста Мирослава Кочержук. Йдеться про зухвалого кримінального злочинця Лєткого, який знайшов спосіб покинути в’язничні мури й навіть надіслав листа із кепкуваннями з прокурора.

Інформатор ділиться цікавим.

Коломийська в’язниця, що до 1944 року розташовувалася на сучасній вулиці Михайла Павлика, була свідком численних трагічних історій, страждань, часто несправедливості та приниження. Скільки мук і терпінь пережив тут Іван Франко у 1880 р., скільки побоїв та катувань зазнали через багато років молоді українці, які прагнули свободи та незалежності Україні.

Детальніше: Франкова неволя: історія Коломийської в’язниці

Відбували покарання в тюрмі, звичайно, і кримінальні злочинці, найвідомішим з яких у 1930-х роках був Лєткий.

За якийсь злочин його засуджено до смертної кари, тож в одній з камер «очікував» він виконання вироку. Та це його очікування виявилося досить «активним».

Якось, скориставшись звуками грози, вирвав він віконні грати камери й дощовим каналом вибрався з тюремного подвір’я до Рамлєрівки – цегельні Герша Рамлєра, що розташовувалася неподалік. Г

рати заздалегідь підпиляв напильником, який його дівчина передала йому в ковбасі.

Після втечі написав прокуророві дотепного листа:

Тримайтеся на «бачнОсті», бо Лєткі «на вольнОсті

Припускають, що якийсь час зухвалий злочинець переховувався на горищі поліційного будинку. Та не так довго йому вдалося «розкошувати» на волі – невдовзі втікача знайшли, й цього разу вирок було виконано без зволікання.

На світлині: в’язниця на вул. Романовського (тепер – М. Павлика)

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору