Інформатор Коломия

ІСТОРІЯ КОЛОМИЇ

Через ґазету шукав донці нареченого, щоб добудувати млин | Шлюбні оголошення Коломиї з минулого століття

Що нині б відчувала 17-літня красуня, якби тато через пресу шукав їй нареченого? До того ж не так їй долю, як собі джерело фінансів…

Дослідниця коломийської преси Мирослава Кочержук натрапила на цікаве шлюбне оголошення. Інформатор ділитьчя цікавинками минулого.

Поміж численними рекламами на останніх сторінках старих коломийських часописів час від часу знаходимо так звані «шлюбні» оголошення. На перший погляд – звична справа, адже тепер чимало знайомств відбувається завдяки таким оголошенням, щоправда – в інтернеті. Але ж які цікаві тексти розміщували тоді молоді люди або їхні батьки задля пошуку найкращої «партії»!

Про деякі з них вже йшла мова у дописі за жовтень минулого року.

Та оголошення з часопису «Gazeta Kolomyjska» за 25 липня 1931 р. заслуговує на окрему увагу.

Подане воно батьком 17-літньої «темноволосої, здорової» дівчини, на посаг якій він дає недобудований млин в Городенківському повіті вартістю 3500 доларів.

Для завершення будівництва необхідно ще 1500 доларів. Отже, «турботливий» батько пошукує для своєї доньки-одиначки чоловіка, основні прикмети якого вказує чітко: поляк, чи українець, а хоч би й німець – національність не важлива; з фахом, або й без; «пристійний» і здоровий; віком до 28 років; обов’язковим є вміння читати й писати, а найважливіше – повинен він володіти капіталом близько 1500 доларів.

Оголошення приваблює своєю щирістю і безпосередністю, бо батько дівчини навіть не намагався «загортати в папірці» справжню мету пошуків зятя – написав все відкрито: йому треба добудувати млин. Але ж в цьому немає нічого поганого, адже млин – запорука безбідного життя молодої сім’ї.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Наукова співробітниця Музею історії міста Коломиї Мирослава Кочержук
Фото підготував Іван Мегедин, головний зберігач фондів Музею історії міста Коломиї.
На світлинах – невідомі молодята

Нагору