Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

“Я, Ніна” – фільм про мотив, аби жити і боротися

Нещодавно в Івано-Франківську відбувся прем’єрний показ фільму “Я, Ніна”. Презентували стрічку режисерка і сценаристка Марися Нікітюк та актор Максим Панченко. Чому це кіно не залишить нікого байдужим?

Розповідає Інформатор.

Фільм вийшов у прокат 7 вересня. Це спільна робота двох країн – України і Німеччини. Він трохи лякає людей спочатку – через тему, однак тут не розповідають тільки про сумне, але й про оптимістичне, життєствердне.

Над фільмом почали працювати у 2019 році. Зйомки тривали під час пандемії – у 2021 році. Через повномасштабне вторгнення на пів року роботу призупинили. Оригінали фільму евакуйовували з Києва до Німеччини.

“У кіно є тема онкології, але фільм не про хворобу. Це велика робота впродовж чотирьох років. Завдання було – зробити фільм з надією. У фільмі є місця більш чи менш драматичні. Усе поєднано з естетичною кіномовою”, – каже Марися Нікітюк. Вона поспілкувалася з понад 30 онкопацієнтами та лікарями.

Тема онкології – табуйована, бо пов’язана з болем. Однак коли ми говоримо про такі теми – напруга знімається, переконана режисерка.

Слоган фільму “Варто жити”.

У центрі бачимо історію зіркової, успішної телеведучої Ніни Сокіл (Ксенія Хижняк), вона справжня “lucy girl” (так вона себе називає). На одному з телеканалів вона веде шоу, сходе на “Один за всіх”, де критикує життя героїв і оцінює їхні вчинки. Її життя кардинально змінюється, коли вона дізнається, що хвора на рак. Ця історія – не лише про лікування і боротьбу, але й про віднайдення себе, пошук себе справжньої.

Прототипом героїні стала журналістка, ведуча Яніна Соколова, однак творці наголошують – це збірний образ.

“Історія Яніни Соколової стала основою. Це збірний образ людини, яка втрачає щось таке, що нам здається класненьким – “успєшний успєх”. Але знаходить щось набагато цінніше – у боротьбі, втраті. Для мене важлива тема вразливості. Я намагалася так вибудувати героїню, щоб вона прийняла свою вразливість і дозволяє собі такою бути”,– каже Марися Нікітюк.

Актор Максим Панченко зіграв одного з головних персонажів – Антона Безсмертного. Його герой не боїться і смерті.

До слова, Інформатор записав у Коломиї з Максом інтерв’ю на початку війни:

До реальної історії, де є прототип, додали міфологічну, містичну. Зацікавлення і навіть закоханість між персонажами (його і Ніни) також зіграло свою роль у житті Ніни.

Кіно дуже естетичне, кожний кадр продуманий і наповнений. У фільмі присутня ненормативна лексика і жорсткі, однак правдиві сцени. А ще нотки чорного гумору. Бо онкологія – це не тільки про сумне.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору