Інформатор Коломия

ВЛАДА

Чому досі не готове укриття ліцею №5

“Це укриття одне з найбільших в Коломиї… і одне з найгірших”, – з гіркотою каже директорка ліцею №5 Оксана Якубовська. То їй найчастіше доводиться пояснювати обуреним батькам, чому з такими величезними підземелля їхні діти під час тривоги сидять в коридорах або ж тісняться і невеличкому цоколі лівого крила школи. 

Від палких дебатів минув рік, відтак Інформатор вдруге навідався в укриття ліцею №5, аби на власні очі побачити, що змінилося за цей час.

Раніше виправданням на всі недопрацювання слугувало оте банальне “нема грошей в бюджеті”. А проте війна збільшила у кілька разів надходження до міської казни: на 75% бюджет Коломийської громади наповнюють податки військовослужбовців. Тому-то цьогоріч маємо рекордний бюджет – понад 1 мільярд 21 мільйон гривень.

Та чомусь коштів вистачає на брукування, асфальтування, на клумби, на пропаганду на телебаченнях, на рекламні тумби, мільйонні дитячі й спортивні майданчики… А от на безпеку дітей не вистачило.

Скоро буде два роки з повномасштабного втручання, вже двічі підтверджено ворог цілився на Коломиї, але наші діти переховуються в коридорах садочків і шкіл, а в укриттях будинків можна підхопити цілий букет легеневих захворювань та ще й травмуватися. То хто ж так викладає пріоритети? У ратуші знають про ці проблеми, але вирішувати їх не квапляться.

Перед вереснем 2022 року у актовій залі ліцею №5 стояв крик і хаос: батьки не хотіли відпускати на навчання дітей у заклад, де нема людського укриття. Дирекція пропонувала переховуватись у цокольному приміщення, в коридорах і навіть переодягальні спортзалу.

Тим часом майже 400 м² підвалу стояло заболочена, з різким запахом цвілі, з дірами замість вікон і однією підвішеною до стелі лампою на довгому дроті.

Що змінилося з того часу? Це питання ми поставили директорці ліцею №5 Оксані Якубовській. І вона поспішно сказала: “Майже нічого”.

Школа від 1 вересня вчиться у дві зміни, бо укриттів не вистачає.

Тим часом 3,5 млн грн, які виділили минулоріч з міського бюджету вистачило на вивезення вологого ґрунту з підвалу, заливання стяжок, заміну вікон та 9 рекуператорів, встановлення 8 вхідних дверей та будівництво кількох перестінків у велетенському приміщенні на понад 380 м².

Але цих заходів не вистачило для того, аби приміщення стало придатним для переховування дітей від небезпеки.

Наразі триває заміна даху і допоки не замінили ринви вода з стріхи стікає під укриття, просочується крізь нові бетони й загрожує закоротити високовольтні електромережі, що пролягають під будівлею. Через цю небезпеку директорка прийняла рішення розпочати навчання саме у системі двох змін.

Зараз батьківський та педколектив з нетерпінням очікують рішення від області, де розглядають участь ліцею №5 в програмі співфінансування. Вартість цих робіт перевищує 5 млн. грн. І цих грошей, переконана Оксана Якубовська, має вистачити аби привести ці підвали до вимог протирадіаційного укриття.

Також варто зазначити, що 2023 року опіку над цими укриттями взяло на себе управління комунального господарства Коломийської міської ради. У серпні управління замовило проектно-кошторисну документацію на капітальний ремонт споруди цивільного захисту Коломийського ліцею № 5.

Нагадаємо, що ці укриття призначені не лише для ліцеїстів, але й для дошкільнят сусіднього садочка, а також для мешканців мікрорайону Костомарова.

Наразі ж виходять з того, що є. Хоча якраз у день відвідин закладу цокольні приміщення, які використовуються як укриття, затопило каналізаційними водами. Тому в найближчі дні санітарні умови не дозволять запустити сюди дітей.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору