Інформатор Коломия

ІСТОРІЯ КОЛОМИЇ

Історія вулиці Євгена Коновальця у Коломиї: школи барона Гірша і вілла “Ванда”

У середмісті Коломиї причаївся компактний мікрорайон Коновальця. Власне, немісцевому перехожому було б невтямки: де ще вулиця Валова, аде вже Коновальця. А проте вулиця має всі підстави пишатися кількома історичними будівлями, які незле збереглися до наших днів.

Інформатор кличе у прогулянку в 353 метри вуличкою Коновальця, щедро пересипаною фото та дослідженнями краєзнавця Степана Андріїшина у книзі “Вулиці старовинного Коломиї”.

Вулиця Євгена Коновальця розміщена між бульваром Лесі Українки та вул. Мазепи. А ще сюди можна потрапити через вул. Валову.

Це кілька багатоповерхівок і негусто забудовані приватні оселі, більшість яких обігрівали коломиян ще сотню років тому. А ще тут знаходиться ліцей №8, два основних корпуси якого зайняли історичні будівлі.

Ця вулиця віддавна була мало забудована: лише дві чи три будівлі тривалий час домінували на ній.

Найперше, це було приміщення колишньої школи барона Гірша, збудоване 1896 року (тепер один з корпусів школи №8).

колишня школа барона Гірша, зараз – молодший корпус ліцею №8

Такий же двоповерховий будинок стоїть зі східного боку вулиці, в якому в 1950-х розміщувався окремий батальйон зв’язку, що обслуговував 120-й авіаполк, а також колишня вілла «Ванда», в якій в 1950-х роках містилися окремі класи тодішньої школи 9.

вілла «Ванда»

Потім там тривалий час були редакції газет: спершу «Червоний прапор», згодом – Коломийський вісник», і лише з червня 2017 р. тут розмістилася єпархія Української православної церкви Київського патріархату.

В 1970-х на вул. Є. Коновальця  виріс 3-поверховий корпус гардинної фабрики, де зараз розміщується завод з пошиву чохлів на авто “Трокс”.

А ще у той час постали дві 5-типоверхівки з миловидним двориком між ними. Тут навіть не пошкодували збудувати дитячий відкритий басейн. Зелені дворам на вул. Коновальця ніколи не бракувало. От і зараз раптово заскочені дощем перехожі легко знайдуть прихисток під крислатим дубом чи липами на цій вулиці.

Вулиця від часу виникнення мала єдину назву – вул. Миколи Коперніка (1473-1543), відомого польського вченого-астронома, основоположника геліоцентричної антирелігійної системи світу, якою він намагався заперечити участь Бога у створенні Землі і Всесвіту.

Лише в 1990 р. ту назву замінили на нову – вул. Євгена Коновальця.

Довжина вулиці становить 353 м.

Євген Коновалець (1891-1938) військовий і політичний діяч, полковник січових стрільців, командир Осадного Корпусу січових стрільців у протинімецькому повстанні на Великій Україні. Після громадянської війни організовано УВО (Українська Військова Організація), яка в лютому 1929р. на Віденському конгресі була реорганізована в ОУН, вождем якої він був до останніх своїх днів, коли в 1938 році був убитий у Роттердамі московським агентом НКВД.

корпус старшої школи ліцею №8

зграбненький будинок з історією, а поза ним – корпус молодшої школи ліцею №8

раніше тут був магазин мікрорайону

ще одна хата на вул. Коновальця, яка крізб десятиліття добре збереглася

новобудова на вулиці вглибині мікрорайоні

дорога від бульвару до школи №8

булинок Коновальця. 21 потопає у зелені

місцеві мешканці підтримують чистоту і збають про озеленення

у цьому подвір’ї навесні око губиться у різних сортах магнолії

внутрішній дворик Коновальця, 19-21

давно покинуте мініполе для гри в футбол от-от мають відреставрувати

5-типоверхівка Коновальця, 21

5-типоверхівка Коновальця, 19

приміщення єпархії ПЦУ

головний вхід до школи №8

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору