Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Примусові “благодійні внески”, жахливі умови та догляд: у лікарні на Косівщині виявили значні порушення

Лежачі та важкохворі пацієнти страждали у Яблунівській районній лікарні через недостатнє та неякісне харчування, недостатній догляд за хворими та палатами, відсутність прогулянок на свіжому повітрі протягом кількох років та примусові “благодійні внески”.

Про це довідався Інформатор на сторінці офісу Омбудсмана України.

Йдеться про паліативно-хоспісне відділення КНП “Яблунівська районна лікарня” на Косівщині, яке перевірили працівники Офісу Омбудсмана. Це відділення розраховане на 15 місць, але з’ясувалося, що там живе 21 пацієнт. Більшість пацієнтів — ліжкові хворі, які потребують цілодобового догляду.

Серед порушень, які виявили під час перевірки: відсутність кнопок виклику медичного персоналу, немає належного меблювання, а також радіоприймачів та телевізорів для доступу до інформації.

Пацієнтів майже не доглядають. Вони не отримують достатньої кількості засобів догляду, гігієни та реабілітації. Важкохворі скаржилися на наявність болю, придбання ліків за власні кошти, недостатнє й неякісне харчування.

Зазначається, що у відділені знаходяться пацієнти, які лежать тут кілька років і не пригадують, коли востаннє були на вулиці на свіжому повітрі.

Пацієнти навіть розповіли, що частину власних коштів віддають у відділення. Медичний персонал відповів, що «це благодійні внески, які використовуються на придбання мийних засобів та засобів для прання й прибирання, для збору сміття, придбання лампочок, фіранок на вікна, кранів для умивальників, змішувачів, побутової техніки тощо».

“Варто зазначити, що Яблунівська лікарня не включена до спроможної мережі закладів охорони здоров’я відповідного госпітального округу. За результатами відвідування готується звіт та листи реагування, які будуть скеровані до уповноважених органів управління та контролю та об’єкта моніторингу”, – йдеться у дописі.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору