Інформатор Коломия

ІСТОРІЯ КОЛОМИЇ

Будівля, що мала 2 адреси: історія будинку на вулиці O.Кобилянської 1

За різних часів тут був і косметологічний кабінет, і хлібний магазин, тепер ж магазин з технікою. Будинок на розі вулиці Кобилянської та бульвару Лесі Українки має свою, неповторну історію.

Нею з Вами й поділиться Інформатор з допомогою даних Іллі Криворучка.

Ймовірно, будівля в центральній частині міста була зведена в міжвоєнний період, оскільки архітектура будинку має ознаки стилю конструктивізму.

Цікавим ж те, що вона мала дві адреси: вул. Алея Вольності, 33 (тепер – бул. Лесі Українки) та вул. Шашкевича, 1 (тепер – вул. Кобилянської).

До теми: за задумом будівничих Коломиї бульвар Лесі Українки мав бути широкою рівною алеєю, що проглядається від стометрівки і аж до міського парку. 

Ілля Криворучко пише, що це підтверджується в газеті “Tygodnik Pokucki Zjednoczenie” за 16 жовтня 1932 року, де є оголошення про розташування в будівлі косметичного кабінету “Метаморфоза”, який проводив різноманітні процедури. Наприклад: усунення зморшок, розгладження та омолодження шкіри, видалення прищів, себореї, веснянок, почервоніння шкіри та ін. “Він використовує новітні методи, найкращі косметичні методи, гарантовано нешкідливі. Низькі ціни”. За розповідями старожилів, будинок у часи СРСР також мав 2 адреси: “По світлу були вул. Кірова, 33, а по газу – Маліновського, 1 (тепер – Кобилянської)”.

Євреї Батушанські, які жили в сусідньому будинку розповідали, що у будівлі було 2 власника: один з них мав у підвальному приміщенні пекарню з виходом у магазин хлібобулочних виробів на куті. Про другого ж не уточнили. Проте можна припустити, що останній мав вищенаведений кабінет “Метаморфоза”.

У часи СРСР будинок був розділений на квартири. На 1 поверсі, на куті будинку воєнтрог відкрив магазин, де продавали хліб.

З 1980-х років аж до недавнього часу в будівлі діяла міська дитяча бібліотека №2 імені Тараса Мельничука. У 2008 році був встановлений барельєф Мельничуку, а також відкрито було кімнату-музей. Та, декілька років тому бібліотека була ліквідована.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору