Інформатор Коломия

РЕКЛАМА

Мокротиння — чому воно з’являється і що з ним робити

У нормі дихальні шляхи постійно виробляють невелику кількість слизу, який виконує низку корисних для організму дій. Так, він зволожує слизову, захищаючи її від проникнення інфекцій, містить речовини, що знищують збудників, які потрапили всередину. У ньому збирається пил та інші дрібні частинки, що потрапляють у трахею та бронхи разом із повітрям. Згодом слиз із накопиченими патогенами виводиться в ротоглотку за допомогою розташованих на поверхні епітелію війок. Так вдається уникнути забруднення легень. Однак у разі розвитку захворювання організм може різко збільшити темпи вироблення мокротиння, намагаючись евакуювати бактерії, що розмножуються, і загиблі імунні клітини. У такому випадку війчастий епітелій може не впоратися зі збільшеним обсягом виділень, і вони починають накопичуватися в дихальних шляхах. З цієї причини лікарі призначають відхаркувальні засоби, які полегшують виведення мокротиння. Такі самі властивості мають і деякі трави, наприклад подорожник.

Види мокротиння

Залежно від патологічного процесу мокротиння може видозмінюватись. Знання цих закономірностей дає змогу лікарям запідозрити причину хвороби:

Прозоре чи біле. Може виділятися на початку розвитку запальних процесів, особливо вірусної етіології. При цьому в ньому не утворюється гній, а лімфоцити, що загинули, не забезпечують яскравого кольору.
Жовте або зелене. Свідчить про бактеріальну інфекцію. Характерний зелений відтінок забезпечується великою кількістю лейкоцитів, які гинуть у процесі боротьби з бактеріями.
Коричневе. З’являється, якщо людина регулярно курить, — його забарвлюють смоли, що вдихаються. Таке мокротиння характерне і для хронічних обструктивних захворювань, що розвиваються на тлі куріння.
Чорне. Свідчить про частий контакт із певними барвниками. Іноді може спостерігатися у разі грибкових уражень.
Червоне. Спостерігається, якщо в легенях чи бронхах наявна травма слизової оболонки, яка стає джерелом кровотечі. Характерний червоний колір мокротинню надає кров. При цьому рожевий відтінок свідчить про діапедез еритроцитів, а червоний — про наявність крові.
Склоподібне. Характерне для різноманітних алергічних захворювань (наприклад, бронхіальної астми). Містить велику кількість еозинофілів.

Як позбутися мокротиння

З огляду на таку різноманітність причин необхідно розпочинати лікування лише після консультації з лікарем. Він проведе діагностику та визначить необхідну терапію:

антибіотики — при бактеріальних інфекціях;
відхаркувальні — для полегшення виведення мокротиння;
протизапальні — у разі вираженого запального процесу;
жарознижувальні — якщо є порушення загального стану.

Активне виділення мокротиння зазвичай припиняється на фоні лікування основного захворювання.

Вам теж потрібна реклама на Інформаторі? Звертайтесь: kl.informator@gmail.com

Нагору