Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

На Коломийщині ковбасники скидають стічні води в Прут

На Коломийщині ковбасники скидають стічні води в Прут

Активісти коломийської громадської організації “Зелений світ” вимагають від керівника  м’ясопереробного виробництва ФГ “Прометей” облаштувати очисні споруди та припинити забруднювати Прут.

Інформатор розповість деталі від керівників громадської організації “Зелений світ” Василя Лютака та Тараса Маркевича.

Активісти громадської організації “Зелений світ” вже відомі коломиянам боротьбою з масовими і незаконними зрізками дерев. Зараз вони звернули увагу на забруднення басейну ріки Прут стічними неочищеними водами підприємствами, установами, організаціями, приватними садибами та садибами зеленого туризму.

І першим у списку стало м’ясопереробне виробництво у Матеївецькій громаді. Історія із забрудненням ріки стічними водами виробництва отримала розголос ще 2019 року.

“Ще в 2019 році ГО в приміщенні Матеївської  громади в присутності її керівника п. Любомира Веселовського зверталася до керівника м’ясопереробного виробництва ФГ «Прометей» п. Богдана Книшука з питанням відсутності очисних споруд в м’ясопереробному цеху.

Питання полягало в тому, що всі стічні, неочищені стоки збираються у невеличкому ставку, які далі потічком течуть в ріку Прут.  Жителі с. Матеївці обурені таким ставленням до природи керівників ФГ «Прометей», адже м’ясопереробний цех працює вже майже 15 років”, – стверджують керівники громадської організації “Зелений світ” Василь Лютак та Тарас Маркевич.

Минуло 4 роки. Активісти нещодавно знову завітали на територію біля виробництва і встановили, що ситуація не змінилася: стоки течуть у став, а звідки – у Прут.

Екозахисники повторно звертаються до керівника цеху п. Богдана Книшука та керівника ФГ Орисі Книшук:

“Не прикривайтеся своїми депутатськими мандатами, негайно вирішіть питання з очисними спорудами на м’ясопереробному виробництві, а керівнику Матеївської громади п. Любомиру Веселовському взяти на особистий контроль дане питання».

Активісти обурені, що Державна екологічна інспекція Карпатського округу роками не реагує на такі випадки.

Екоактивісти уже готуються перевірити наявність і роботу очисних споруд інших підприємств. Про усі встанвоелні факти готові розповісти громадськості.

ці  буде інформувати населення Коломийського району про інші випадки забруднення ріки Прут стічними неочищеними водами.

До слова щоденно в ріку Прут скидають тисячі тон очищених та неочищених стічних вод з ТК “Буковель” з курортів та садиб зеленого туризму, а також з смт. Ворохта, с. Поляниця, Яблуниця, Татарів, Микуличин, м. Яремче та ін.

Питною водою басейн ріки Прут забезпечує м. Коломию та м. Снятин і всі села вздовж по території русла Яремчанської міської ради та Коломийського району. На жаль, очисні споруди в містах та населених пунктах працюють не зовсім ефективно або взагалі відсутні.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору