Коломия До сайту

У Коломиї вже понад 5 місяців не працює мамограф

Жовтень – місяць, присвячений підвищенню обізнаності щодо раку молочних залоз. МОЗ рекомендує проходити клінічне обстеження молочних залоз раз на рік. Апарат для такої послуги є і в Коломийській поліклініці, проте він не працює з травня 2023 року, тобто, вже понад 5 місяців.

Інформатор поспілкувався з генеральним директор КНП “Коломийська центральна районна лікарня” Андрієм Кошкіним, щоб дізнатися, коли відновиться робота апарату для проведення мамографії.

За словами гендиректора, мамограф вийшов з ладу через несправність трубки, яка розрахована на певну кількість обстежень. Як тільки ліміт вичерпався й вона згоріла, працівники поліклініки повідомили про це НСЗУ.

Пан Кошкін зазначив, що постачальник апарату для мамографії є монополістом в Україні. Після того, як мамограф зламався КНП “Коломийська центральна районна лікарня” провело тендер на закупівлю потрібної трубки. Переможцем тендеру стала та сама фірма, яка й поставила поліклініці апарат. Наразі вже двічі вона привозила потрібну трубку в поліклініку, проте жодна не підійшла до цієї моделі мамографа, тож зараз чекають на третю й сподіваються, що вона підійде. Як пояснює Андрій Кошкін, деталь виготовляють виключно на заводі в Італії, саме тому процес постачання так затягнувся.

Хочемо зазначити, що послуга мамографії у Коломиї є безкоштовною за наявності електронного направлення. Поки апарат у міській поліклініці не працює, пацієнти можуть звертатися у державні медичні заклади Городенки, Франківська або у Чернівці. За електронним направленням послуга буде безкоштовною у будь-якому місті.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Романа Бакай