Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Столітній храм: Владика Петро очолив святкування ювілею церкви св. Дмитрія у селі Годи-Добровідка

Столітній храм: Владика Петро очолив святкування ювілею церкви св. Дмитрія у селі Годи-Добровідка

26 жовтня парафіяни храму святого Дмитрія, що у селі Годи-Добровідка на Коломийщині, відсвяткували дві важливі події  – храмовий празник та 100-річчя церкви. Божественну Літургію очолив єпископ-помічник Петро Голіней.

Інформатор також побував на Богослужінні.

Невеличка, але затишна та намолена церква св. Дмитрія сьогодні не могла помістити всіх прихожан, які прийшли на спільну молитву. На відзначення ювілею парафії було запрошено духовенство та багато гостей.

Єпископ Петро Голіней привітав усіх присутніх із подвійним святом.

“Сьогодні, ми вшановуємо великого християнського мученика Дмитрія, який жив сотні років тому… однак Церква зберігає про нього памʼять. Сьогодні ми глибоко шануємо та прославляємо великомученика Дмитрія, як воїна Христа, що пожертвував себе самого, засвідчивши свою віру в Христа, протиставивши себе злу. І в цій духовній боротьбі він пожертвував себе та став переможцем зла за прикладом Ісуса Христа. «У світі страждатимете та бадьоріться, бо я переміг світ”, – сказав єпископ.

Він наголосив, що хоч 100 років тому були важкі часи, але наші пращури все ж зуміли спільними зусиллями побудувати храм, щоб єднатися в молитві. Настоятель храму о. Володимир Дрозд приєднався до привітань та висловив подяку тим, хто організував свято та своєю невтомною працею робить великий вклад у життя церкви. Отці вручили ювілейні грамоти парафіянам за їхню активність у житті парафії та громади, а о. Василю Палійчуку з нагоди 75-ліття та за душпастирське служіння нагородили хрестом з прикрасами.

Якщо ж говорити про історію церкви св. Дмитрія, то вона не є простою. До середини ХІХ ст. мешканці села ходили за 6 км на молитву до Пʼядицької церкви і мріяли про свій духовний храм. Перша Добровідська церква була збудована у 1857 році, освячена у 1872-му, та на жаль згоріла в часі вторгнення московських військ 18 листопада 1916 року. Знову громада згуртувалася довкола ідеї відновити святиню і у 1923 році за пароха о. Теофіля Глібовицького збудували і посвятили нову церкву.

Цікаво, що в храмі досі зберігається столітній хрест, з яким отець Теофіль освячував церкву. Саме з ним єпископ Петро сьогодні здійснював таїнство миропомазання.

Повертаючись до історії церкви, варто зауважити, що в радянський час до 1991 року вона була зачиненою для громади, та братство церковне весь той час дбало про храм, берегло від грабунків, а по великих святах таємно відкривали, нагадували жителя про духовне. Тож нині парафіяни можуть вільно відзначати поважний ювілей церкви св. Дмитрія.

Як це було – дивіться у нашому фоторепортажі.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту  kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Ольга Пукавчук

Нагору