Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Звіряємось: наш варіант тексту радіодиктанту єдності “Дороги України”

Текст радіодиктанту єдності 2023 року вже оприлюднили

Щемливий і злободенний текст Катерини Калитко “Дороги України” звучав по всій країні з уст актора Олексія Гнатковського. 

Інформатор писав радіодиктант разом з українцями і подає свій варіант тексту, допоки не оприлюднений оригінал.

Дороги України

      Дороги України — переплутані нитки любові.

     Перший теплий вітер зустрічає на Ізюмській трасі з її безсонним рухом. У знищеному селі обіч —весна; обвуглене збіжжя, що тліло всю зиму, випускає перші паростки скрізь по руїнах зерносховища. Посічена обстрілами посадка зеленіє в половину висоти — зелено-чорний прапор. За нею темніє згорілий танк. Ще далі — на обрії — вийшов орати трактор. Влітку вирви на цьому полі обростуть по краю шавлією.

У бганках подільського ландшафту виблискують кольоровими мозаїками хати з мальованими віконницями. Волоські горіхи схиляються, гладять вікно. Авто стрибає з горба в долину, і серце стрибає, і хочеться сміятися.

Дерева по коліна у воді перед вцілілим пішохідним мостом через Десну в Чернігів. При воротях із лебедями і левами по селах Полтавщини мліють відра яблук та абрикос. Над Хаджибейським лиманом засмагла пара порається колом старої лози у вечірньому світлі — схоже на народну ікону. Фари вихоплюють кам’янички в садах на околиці Львова, тут легко уявити вечірні збори підпільного товариства чи стрілецький картярський гурток. Ластів’яча зграя виграє над мокрою левадою при самому кордоні.

Підірвані мости лежать животами у своїх ріках — і ріки обіймають їх. Блакитне вечірнє світло і пилюга стоять над жнивними полями. Тремтливі вогні далеких жител, клубки туману над потічками у видолинках. Барвисті гори гарбузів між ріллі, і кукурудзи до пізньої осені виструнчені стійко, бо на зиму люди вкриють ними стіни домів.

Дороги України — переплутані нитки любові, подекуди перерубані, але знову зв’язані у вузол, аби бути ще міцнішими. Немає нічого красивішого, ніж їхати крізь усю країну і вбирати її поглядом. Немає нічого щемкішого, ніж летіти трасою в пітьмі, аби встигнути до комендантської години і знати: наприкінці шляху чекає безсонне вікно із жовтим світом і рідним теплом.

 

 

Встигніть надіслати свої диктанти.

Написані диктанти можна надіслати на перевірку фахівцям.

Паперові листи приймають за адресою: 01001 м. Київ, вул. Хрещатик, 26. Важливо, щоб на штемпелі була дата 27, 28 або 29 жовтня.

Можна також сфотографувати або відсканувати написаний текст (у форматі .jpg, .png, .jpeg, .tiff, .pdf) та надіслати його до 11:00 30 жовтня на адресу rd@suspilne.media.

Текст радіодиктанту буде оприлюднено у понеділок, 30 жовтня, об 11:00 на сайті Українського Радіо та Суспільне Культура.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту  kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору