Інформатор Коломия

РЕКЛАМА

Настоянки з горілкою: як приготувати вдома

Спиртові настоянки, приготовані на травах, корінні, прянощах, фруктах і ягодах, спочатку використовувалися як лікарські засоби, але через деякий час разом із трав’яними бальзамами перейшли до категорії міцних алкогольних напоїв. Сучасні настоянки – це продукти з вмістом спирту від 40 до 70%, де за основу беруть горілку, ром, бренді, віскі.

Якщо йдеться про приготування настоянки в домашніх умовах, перший варіант буде найкращим. На якісну горілку ціна буде відповідною, проте нейтральний смак не впливатиме на смакові та ароматичні характеристики готового напою. У цій статті розповімо про особливості виготовлення домашніх настоянок.

Основні види настоянок
Залежно від смаку та вмісту спирту, домашні настоянки поділяються на три групи:

Гіркі. Настоюються на кислих фруктах і ягодах, травах, горіхах, коріннях, корі дерев. Такий алкоголь можна не тільки пити, а й використовувати як лікарський засіб проти болю в суглобах і м’язах.
Пряні. Готуються на певних спеціях чи їх комбінаціях. Після завершення процесу потрібно профільтрувати рідину, щоб позбутися домішок.
Солодкі. За основу беруться кисло-солодкі фрукти та ягоди, серед найпопулярніших – чорна та червона смородина, червона й чорноплідна горобина, вишня, малина.

Правила приготування
Слід пам’ятати про такі нюанси:

Бажано, щоб міцність готового продукту не перевищувала 45%. Якщо горілка, що використовується як основа, міцніша, можна розвести її соком рослин або фруктів, зменшивши концентрацію алкоголю.
Для покращення смакових властивостей можна додати до настоянки 150-300 г цукру на 1 літр продукту, але не більше. Бо інакше вийде не настоянка, а наливка.
Як сировину можна використовувати й свіжі, і сушені чи заморожені фрукти та ягоди.
Змінити колір та зробити аромат і смак алкоголю складнішими можна за допомогою трав і спецій.
Як приготувати в домашніх умовах
Ягоди треба перебрати, промити та висушити. Фрукти порізати, а горіхи очистити. Інгредієнти слід покласти в ємність, що не окислюється, заповнивши дві третини посуду, а потім залити горілкою так, щоб сировина була повністю покрита рідиною. Ємність щільно закривається та залишається на добу. Потім знову заливається горілка – до краю. Тоді ж кладеться цукор, якщо він вказаний у рецепті. Потім ємність з майбутньою настоянкою ставиться в прохолодне темне місце на 1-6 місяців. Щоб напій приготувався швидше, періодично його потрібно відкривати та помішувати. Коли настоянка буде готова, її можна розлити по пляшках і прибрати в прохолодне темне місце.

Вам теж потрібна реклама на Інформаторі? Звертайтесь: kl.informator@gmail.com.

Нагору