Інформатор Коломия

ВЛАДА

Податки військовослужбовців підуть у держбюджет і спрямують на закупівлю дронів та власне оборонне виробництво

Податки військовослужбовців підуть у держбюджет і спрямують на закупівлю дронів та власне оборонне виробництво

Верховна Рада підтримала в другому читанні проект закону №10037 про «військовий ПДФО». За – 253 голоси! Також депутати схвалили ініціативу Уряду щодо спрямування військового ПДФО на закупівлю дронів, а також на розбудову власного виробництва зброї та техніки. А ще – “ніякого будівництва”

Про це повідомив Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, передає Інформатор.

За його словами, це дозволить у 2024 році додатково направити на ці потреби 96 млрд грн.

Відтак 45% цієї суми піде на безпілотники та морські дрони. Ще 45% – на розвиток нашого оборонно-промислового комплексу. 10% автоматично розподіляться між військовими частинами відповідно до сплаченого ПДФО.

“Пріоритет №1 — це наша оборона й наша перемога. Підкріплюємо це відповідними ресурсами”, – зазначив Прем’єр-міністр України.

Уряд і далі допомагатиме регіонам. Місцеві бюджети у 2024 році все одно отримають від податку на доходи фізосіб більше, ніж вони отримували у 2021 році. В регіони буде спрямовано додаткові 62 млрд грн порівняно з 2021 роком. Це дозволить громадам закривати всі необхідні та першочергові потреби.

Вдячні парламентарям, які підтримали урядову ініціативу та розуміють важливість пріоритетності видатків в цей складний час.

Голова Комітету з питань бюджету Верховної Ради України Роксолана Підласа зазначила, що з 1 жовтня по 31 грудня 2023 року «військовий ПДФО» спрямовується до державного бюджету в пропорції 50% на 50%: ДСЗІ на дрони (13 млрд грн) і Міноборони на закупівлю артилерійських систем (13 млрд грн).

З 1 січня і до 31 грудня року, в якому припинено чи скасовано воєнний стан «військовий ПДФО» розподіляється в таких пропорціях:

  • 45% – ДСЗІ на дрони (прогноз 43+ млрд грн)
  • 45% – Мінстратегпром для розгортання виробництва боєприпасів та зброї (43+ млрд грн)
  • 10% – розпорядникам сектору безпеки і оборони для автоматичного розподілу між військовими частинами пропорційно відповідно до сплаченого ПДФО (близько 10 млрд).

«Звичайний ПДФО» залишається в громадах в обсязі 64% (при цьому не менше 4% податку мають бути спрямовані на проведення розрахунків при виробництві теплової енергії, а також на підтримку підприємств з виробництва, постачання теплової енергії, а також централізованого постачання холодної води та водовідведення),

Також у 2024 році реверс не вилучається з усіх громад.

“У наступному році всі громади дотягуються до рівня доходів 2021 року дотаціями, села та селища отримають можливість здійснювати внутрішні та зовнішні запозичення за погодженням з Мінфіном (зараз тільки міські громади можуть здійснювати),  залишки на рахунках ОМС можна буде використовувати лише на пріоритетні видатки: соціальні, підтримку оборони, лікування та реабілітацію осіб, які постраждали від російської агресії тощо. Ніякого будівництва” – завершила своє повідомлення Роксолана Підласа.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору