Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

І ліцей, і гімназія: міська влада відповіла на петицію щодо перейменування ліцею імені Грушевського

І ліцей, і гімназія: міська влада відповіла на петицію щодо переіменування ліцею імені Грушевського

Нещодавно коломияни звернулися до міської влади з проханням повернути ліцеєві імені Михайла Грушевського історичну назву. Відтак була зареєстрована петиція, на яку нещодавно надійшла відповідь від міського голови.

Інформатор розповість деталі.

Звернення до міської ради та петицію зареєстрував колишній учень Коломийської гімназії, професор, історик, краєзнавець, почесний громадянин міста Коломиї Іван Монолатій.

“В останні роки в умовах недолугого реформування (читай: руйнування) системи середньої і вищої освіти України відбулися численні маніпуляції, зокрема підміна історичного поняття освітнього і виховного інституту “гімназія” поняттям “ліцей” (кожен із них має своє значення і призначення). Відтак невипадково, відновлені на початку новітньої української державності гімназії, які завжди стояли на сторожі української національної ідентичности, національної школи та національних цінностей, стали “ліцеями”, а інші освітні заклади – ґвалтовно – “гімназіями”. Останні не мають жодного історичного і морального права так називатися. На жаль, так сталося й з відомою далеко поза межами Коломиї Коломийською гімназією імені Михайла Грушевського, що, внаслідок недолугої реформи, стала називатися “Коломийським ліцеєм імені Михайла Грушевського…Переінакшування історичної назви Коломийської гімназії є свідченням недостатньої громадської культури, незнання історії Коломиї та Галичини, історичної освіти. Закликаю Коломийську міську раду в межах її компетенції перейменувати “Коломийський ліцей імені Михайла Грушевського” на ліцей “Коломийська гімназія імені Михайла Грушевського”, – йдеться у петиції.

Збір підписів розпочали 26 жовтня й ось вже 13 листопада була видано розпорядження міського голови.

“Розглянувши пропозиції управління освіти міської ради, постійної комісії з питань освіти, культури, спорту, інформаційної та молодіжної політики, соціального захисту, охорони здоров’я, гендерної політики, депутатської діяльності, етики, регламенту, захисту прав людини та правопорядку вирішено підтримати електронну петицію”, – йдеться у відповіді.

Тож, управлінню освіти Коломийської міської ради доручили підготувати проект рішення про перейменування закладу освіти з Коломийського ліцею ім. М. Грушевського на “Ліцей Коломийська гімназія ім. М. Грушевського”.

відповідь

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту  kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору