Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Як у Снятинській громаді відбудовують дім, у який вгатила ворожа ракета

Як у Снятинській громаді відбудовують дім, у який вгатила ворожа ракета

Вночі 15 серпня російська ракета зруйнувала стіну житлового будинку у селі Снятинської громади. Зачепила у господарські будівлі. Як нині відновлюють дім сім’ї Марусиків, у який в серпні 2023 року влучив уламок російської ракети розповідає Марія Марусик Суспільному.

Передає Інформатор.

Упродовж трьох місяців вдалося полагодити дім і половину господарського приміщення, а також відновити частину покрівлі й замінити вікна. Перекривати дах будинку планують продовжити навесні 2024 року.

Жінка розповідає: уламки від російської ракети знайшла не лише на городі. Вони також впали в кімнату, де вона спала, і зруйнували стіну.

Ремонтувати хату Марії Марусик допомагали односельці. Вони прибирали подвір’я та збирали гроші. Снятинська міська рада надала будівельні матеріали й оплатила роботу майстрів. Завдяки цій підтримці, каже жінка, протягом трьох місяців вдалося полагодити будинок і половину господарської будівлі, покрити бляхою дахи, а також замінити три металопластикові вікна.

“Хлопці лишили ті роботи, що мали виконати, й прибігли нам накрити, бо все було розкрите. Бо коли йшли дощі, то ми накривали брезентами”, — говорить Марія Марусик.

Заступник голови Снятинської громади Віктор Кушик розповідає: коли впав уламок ракети РФ, господарство Марії зазнало збитків на 360 тис. грн. На відновлення приміщень міськрада спрямувала сім’ї Марусиків 78 тис. грн, ще 64 тис. грн зібрали односельці.

“По вулиці вище ще двом господарствам були завдані збитки. Там уламки пошкодили 10 листів шиферу й вибили орієнтовно 20 склінь у віконних рамах. Найняли підрядну організацію, яка оперативно посклила їм вікна, відновили шифер. Також в одному будинку пошкодило металочерепицю. Наразі на її відновлення наша юридична служба допомагає оформити “єДопомогу”, — розповідає Віктор Кушик.

Марія Марусик говорить, що з будматеріалами, які нині стоять на подвір’ї, родині допомогла міжнародна благодійна організація. Ними перекриватимуть іншу частину будинку.

Виконувач обов’язків директора департаменту розвитку громад і територій обласної військової адміністрації Роман Дунич каже: для допомоги у відновленні будинку Марусиків знайшли міжнародного донора — Агентство ООН  у справах біженців.

“На цей запит відгукнувся УВКБ ООН. Вони надали будівельні матеріали на відновлення покрівлі, а також будівельні матеріали для внутрішніх робіт”, — говорить Роман Дунич.

 

Фото – Суспільне.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту  kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору