Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

У Коломиї замість ялинки виготовили шопку із фігурами святих на тубусах від гільз | ВІДЕО

У Коломиї замість ялинки виготовили шопку із фігурами святих на тубусах від гільз | ВІДЕО

Часи вимагають нових рішень… Так у Коломиї викладачі й студенти коледжу виготовили шопку на тубусах від гільз, які надали захисники з 10 гірсько-штурмової бригади “Едельвейс”. Композиція замінить новорічну ялинку і має свій символізм: Україна в боротьбі за свою незалежність і цілісність опирається на вищі сили та наші славні ЗСУ. За кілька днів коломияни зможуть побачити цю неординарну шопку у центрі міста.

Інформатор побував на звершенні робіт з виготовлення вертепної композиції і ділиться з вами цікавим.

Діва Марія, Йосип, апостоли, ангели, святий Микола та три царі дбайливо виведені на тубусах від боєприпасів викладачами й студентами 4 курсу відділення образотворчого мистецтва Коломийського педагогічного коледжу у рамках проєкту “Живе Різдво”.

Таку ідею запропонувало управління культури і туризму міськради, а керівництво 10 ОГШБр “Едельвейс” підтримало матеріалами. Тепер тубуси від боєприпасів, якими наші воїни женуть ворогів з української землі мають зображення героїв вертепу.

У композиції використали техніку покутської ікони на склі, для якої характерна простота, мінімалізм та особлива кольорова гама.

Фарби використали дуже якісні: це фасадна фарба із додатковим захисним покриттям лаку. Тому шопка не піддається впливу морозу чи опадів і може слугувати роками. До слова, витрати на ці матеріали покрили бюджетним коштом.

До теми: У Яремче встановили різдвяну шопку

Викладачка коледжу Інна Січна розповіла, що студенти самостійно працювали над ескізами, кожен шукав образ, близький собі по духу.

Розпис елементів шопки зайняв майже 3 тижні. Викладачка коледжу Юлія Венц каже, що у такій композиції є свій символізм, адже поєднує дві кардинальні речі – небо і земля, Бог і війна, але вищі сили оберігають нас з небес і українці шукають підтримки у святих в цей складний для країни час, молячись за наших захисників і відновлення миру.

Відомий художник і викладач коледжу Мирослав Ясінський зауважує, що студенти цілком відчули тонкощі техніки покутської народної ікони й змогли передати це у своїх роботах. Залишається тільки викласти фігури у просторову композицію. Майстер сподівається, що наступне Різдво у мирній Україні центр Коломиї знову прикрашатиме ця шопка, бо навіть після перемоги варто нагадувати, якою ціною далась нам наша свобода.

Композиція вертепу буде прикрашати головну площу Коломиї – пл. Відродження.

Відкриття шопки заплановано на 19 грудня о 15:30.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Наталка Сандецька

Нагору