Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

12 страв на Святвечір: традиції наших пращурів

12 страв на Святвечір: традиційні страви наших пращурів

Свята вечеря напередодні Різдва збирає за столом усі українські родини. В цей день було прийнято не їсти нічого аж до вечора, і тільки коли на небо зійде перша зірка, яка, за біблійними переказами, сповіщає про народження Ісуса Христа, розпочинали святкову вечерю. Оскільки 40 днів до Різдва триває піст,  усі страви на столі у Святвечір мають бути пісними.

Інформатор ділиться добіркою страв, які традиційно розміщують на столі у Святвечір.

  1. Кутя
    Кутя – це традиційна українська страва, яка готується і подається під час святкування Різдва. Це своєрідна різдвяна обрядова страва, яка символізує об’єднання родини та здоров’я. Основні інгредієнти куті – це пшениця, мед, мак, волоські горіхи, а також сухофрукти.
  2. Узвар
    Другим за популярністю на столі з 12 страв на Святу вечерю вважається узвар. Він символізує нове життя, народження, яке було дароване людині Богом. Готували узвар з сухофруктів та чистої джерельної води.
  3. Пісні голубці
    Це особливі голубці. По них вже стає зрозуміло, що підготовка до вечері починається за кілька місяців до свят. Для голубців використовується квашена капуста, яка кваситься цілими головками в бочці ще з вересня. Начинка для цих голубців готується з пропареного рису, моркви, підсмаженої цибулі та відварених сушених грибів.
  4. Борщ
    Обов’язково на Святвечір готують пісний борщ. До нього додають лише овочі. Борщ в українській традиції вважався символом крові невинних дітей, яких цар Ірод убив в Вифлеємі.
  5. Капусняк
    Серед українців є ще одна з 12 страв на Святий вечір, яка була дуже популярною. Готують її з квашеної капусти (як символу простоти, міцності і єдності навколо Ісуса Христа). Називається страва капусняк.
  6. Колач
    Наші предки називали його символом смерті та подальшого воскресіння. Пояснювалося це тим, що зерно спочатку сіють у землю, де воно “помирає”, а потім проростає та дає плоди (ніби “воскресаючи”).
  7. Вареники 
    На Святвечір вареники роблять з багатьма начинками. Здавна вареники були символами ситості та достатку. Також наші пращури часто говорили, що Господь подарував людині можливість жити на Землі “як вареник в маслі”, що означало “дуже добре”.
  8. Страва з квасолі
    Страви з квасолі та гороху на Святвечір символізують весну, яка завжди відроджується в людині після занепаду. А ще вона символізує єдність всіх членів сім’ї, адже на Святвечір вони всі збираються за одним столом для святкування Різдва Христового.
  9. Маринований оселедець 
    Риба – це символ християнства. Тому обов’язково серед 12 різдвяних пісних страв повинні бути і страви з риби.
  10. Запечений короп
    Однією рибною стравою стіл не обмежується. Риба — це особливий символ християн. Три переплетені рибини або рибина з трьома головами є символом Святої Трійці в багатьох народів. 
  11. Підпалка
    Дуже смачна страва у вигляді пісної грибної підливи, яка може вживатися в поєднанні з іншими стравами. З 12 страв на Різдво лише вони символізують одразу дві природи Ісуса Христа: земну (ніжка) і божественну або небесну (шапочка).
  12. Пампушки
    Пампухи на столі – це символ свята та солодкого життя. Вони вважалися символом святих, які увірували в Ісуса Христа і отримали вічне життя на небі.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору