Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Звичаї й традиції на Святвечір | добірка від Інформатора

Святвечір – це завжди особливе дійство в українських родинах. За вечерею збирається вся сім’я, разом колядують й насолоджуються різдвяним піснями. Та куди ж без традицій, які наповнюють дім атмосферою свята.

Інформатор зібрав для вас звичаї та традиції Святого вечора.

  1. На Святий Вечір заведено готувати 12 страв, але всі вони повинні бути приготовлені без молока, масла, сметани і яєць, тобто  страви мають бути пісні.
  2. У Святий Вечір на столі обов’язково має бути кутя.
  3. Кутю відносити прийнято й своїм хрещеним батькам в цей вечір. Хрещені у відповідь на принесену кутю або, як це ще називають, вечерю, зазвичай дарують подарунки, гроші чи частування у відповідь.
  4. Цього вечора прийнято поминати всю покійну рідню.
  5. Святу вечерю починають з внесення в будинок снопа пшениці або жита. Цей сніп називають ще дідухом, колядою або дідом, і він уособлює добробут сім’ї. Сніп ставлять в кутку столу зі стравами.
  6. Також на столі у Святий Вечір обов’язково повинна бути свічка, і її запалювати повинен господар будинку, промовляючи благодатні слова (до прикладу: “На щастя, на здоров’я на цей Святий вечір”.
  7. Під час вечері заборонено багато і голосно розмовляти, а також виходити з-за столу, поки вечеря не підійде до кінця, щоб не впустити нечисту силу в дім.
  8. Неодруженим парубкам і незаміжнім дівчатам не варто сідати на кут стола, а то залишаться без пари.
  9. Обов’язково спробувати трохи від кожної з 12 страв, а ось сильно наїдатися і з’їдати страви цілком не можна – а то холодильник буде порожнім весь рік. Крім того, страви не можна запивати водою, тільки узваром.
  10. Оскільки вважається, що в Святий Вечір кожна тварина може розмовляти з Богом, то господарі повинні обійти все своє господарство (собак, котів, коней, корів, свиней тощо). Необхідно подякувати кожній тварині та пригостити чимось смачним, щоб при розмові з Богом тварина відповіла, що їй добре живеться у цього господаря.

Також серед звичаїв і традицій після вечері прийнято колядувати. В давнину колядки символізували добробут, багатство, здоров’я, прибуток у родину. Сьогодні ж з’являються нові колядки, вони розповідають про війну в Україні й про те, як українці моляться та вірять у перемогу. Тож тепер колядки єднають нас й показують унікальність українських традицій.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту  kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237.

Нагору