Інформатор Коломия

ІСТОРІЯ КОЛОМИЇ

Краса коломийської стометрівки: що відомо про будівлю на Чорновола, 25

Краса коломийської стометрівки: що відомо про будівлю на Чорновола, 25

На головній пішохідній вулиці Коломиї є вдосталь будівель, за які чіпляється око перехожого. Сьогодні ми зупинимось на історії будинку під номером №25 по вулиці Чорновола.

Інформатор пропонує дізнатися кілька цікавих фактів про цю кам’яницю з досліджень місцевого краєзнавця Іллі Криворучка.

Сьогодні досі не вдається дізнатися точні період та дату забудови цієї будівлі. Однак, зважаючи на свідчення у польському довіднику підприємства та торгівлі за 1930 рік, у будинку розташовувався магазин з продажу кухонного посуду Авраама Геллера за адресою вул. Пілсудського, 25.

Уперше про цю крамницю згадується в довіднику “Skorowidz przemysłowo-handlowy Królestwa Galicyi” за 1913 рік як магазин з продажу “емальованого посуду”, однак її адреса не зазначена. Як повідомляє телефонний довідник за 1932/33 рік, крамниця продавала як емальований, так і кухонний посуд.

У довіднику банківських рахунків за 1935 рік дізнаємося, що деякий Мендель Геллер мешкав у будинку за адресою Пілсудського, 25 з банківським рахунком 506 547. За даними свідчень брата Менделя Фобіша Геллера, наданих у Яд Вашем, Авраам, який мав у кам’яниці магазин, був його батьком, що свідчить про те, що будівля належала родині Геллерів.
Народився Мендель у 1884 році в Коломиї в родині Авраама і Хави. За професією був купцем. Був одружений на Песії нее Геллер (1886-1941). Загинув, як і більшість коломийських євреїв, у Шепарівському лісі в 1941 році.

Під час панування радянської влади будинок став житловим.

На фото – вигляд будинку в 2002 році (Ілля Криворучко)

А от на першому поверсі будівлі в приміщеннях розташувалися різні магазини, приватні підприємства, а також Коломийська територіальна організація Українського товариства глухих.

Як відомо із розповіді Світлани Наливайчук, Коломийська територіальна організація глухих тут знаходиться із 1960 року, тобто уже 63 роки організація не змінювала своєї адреси. Перший голова Товариства Ярослав Тріска додав, що коли їм дали це приміщення, тут був військовий склад.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору