Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

5 січня віряни відзначають Хрещенський Святвечір

5 січня віряни відзначають Хрещенський Святвечір

Ця особлива ніч входить в різдвяний цикл свят і передує важливій події — Хрещенню Господнього у ріці Йордані, яке за новим календарем відзначається 6 січня.

Інформатор розповість детальніше про вечір “Голодної куті”.

Надвечір’я Богоявлення є своєрідною підготовкою до основного святкування Водохреща. У цей вечір вводиться піст, а головною стравою на вечері є кутя. В народі цей день ще називають Голодною кутею, що підкреслює важливість цієї скромної традиційної страви.

Водохресний Святвечір вважали розгулом нечистої сили. Говорили, що найбільш небезпечна вона для людей у певний час доби, а саме від опівночі до 3 години ночі. Ці години ще навіть називали “диявольськими”. Для вірян цей день — день суворого покаяння та посту. Адже йде піготування до світлого та важливого свята — Хрещення Господнього, яке святкується з особливою урочистістю. Перед Водохресним Святвечором господар будинку малював крейдою хрест на дверях. Це оберігало оселю від нечистої сили.

5 січня не можна веселитися, хоч день і святковий. У свято заборонено погано відгукуватися про воду або паплюжити її якимись словами.

В переддень Водохреща всі християни йдуть в церкву святити посуд з водою, прикращений різноманітним оздобленням. Зазвичай це може бути “безсмертник” або сухі васильки — “щоб Бог милував від злої напасти”. Вода, освячена в надвечір’я Богоявлення вважалася святішою, ніж на Водохреща, і вона “згидлива на всяке лихо”.

Здавна вірили, що водохресна вода допомагає очиститися від хвороб і гріхів, дає благословення Господнє. Наші предки наділяли особливою силою і сніг, зібраний напередодні Водохреща. Ним умивалися, а потім довго зберігали та використовували для різних господарських потреб. Дівчата обтирали обличчя талим снігом, щоб залишатися молодими і гарними весь рік. Люди також вважали, що 6 січня, з опівночі до опівночі, вода набуває цілющих властивостей. На Водохреща обов’язково купались колядники та маланкарі, які брали участь у святкових обходах та переодягалися в раніше померлих предків – чортів, жидів та інших персонажів. Таким чином люди могли очиститися.

Раніше, у Голодний Святвечір, коли на вулиці вже панувала темрява, із дому виносили Дідуха та спалювали його. Таким чином прощалися із зимою та закликали весну. У Надвечір’я Богоявлення до осель українців приходять щедрувати дівчата.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору