Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Коломия звернулась до міністра та Укрзалізниці з пропозицією створити залізничне сполучення до двох міст в Румунії

Коломия звернулась міністра та Укрзалізниці з пропозицією створити залізничне сполучення до двох міст в Румунії

Коломия хоче мати пряме залізничне сполучення з містами у Румунії. Зокрема йдеться про міста Сигіт та Сучава. Але для цього знадобляться рішучі кроки влади: будівництво автомобільного мосту через річку Тиса, а також створення пропускного контрольно-митного пункту на українському боці в Білій Церкві.

Повідомляє Інформатор.

Відтак, 18 січня депутати міської ради підтримали звернення до міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександра Кубракова та до голови правління АТ «Укрзалізниця» Євгена Ляшенка щодо відновлення на території Івано-Франківської області прямого сполучення між містом Коломия та містом-побратимом Сигіт та призначення нового залізничного маршруту між містами Коломия і Сучава, адже тут знаходиться один з найближчих до України аеропортів .

До теми: Укрзалізниця відкрила дві дільниці на кордоні з Румунією

Передаємо текст звернення депутатів Коломийської міської ради в оригіналі.

ЗВЕРНЕННЯ

щодо відновлення на території Івано-Франківської області прямого сполучення між містом Коломия та містом-побратимом Сигіт та призначення нового залізничного маршруту між містами Коломия і Сучава

    Коломийська міська територіальна громада засвідчує Вам свою глибоку повагу та вдячність за роботу для захисту України від військової агресії, підтримку обороноздатності, забезпечення сталої роботи економіки і громадян нашої країни та звертається з наступного приводу:

    З метою об’єднання зусиль щодо розробки та реалізації спільних проектів в частині покращення логістичної спроможності та налагодження культурних, економічних зв’язків громад України та Румунії, прагнучи до рівноправного та результативного співробітництва, між Коломийською міською територіальною громадою (Україна) та Муніципалітетом міста Сигіт Мармацієй (Румунія) підписаний Меморандум про співпрацю. Метою даного Меморандуму є консолідація зусиль для налагодження соціальної взаємодії Сторін у напрямку взаємовигідного співробітництва з метою створення умов для покращення логістичної спроможності громад Румунії та України. Підставою для підписання Меморандуму є те, що 22 травня 2022 року на засіданні Уряду Прем’єр – міністр України повідомив про наміри України приєднатись до Конвенції про процедуру спільного транзиту або так званого «митного безвізу» та пов’язаного з цим поетапного будівництва європейської колії на теренах України, а також використання існуючої широкої колії на території країн ЄС.

    Вважається за доцільне, в межах озвучених Прем’єр-міністром заходів, здійснити відновлення на території Івано-Франківської області прямого сполучення між містом Коломия та містом-побратимом Сигіт (Румунія), а також в подальшому продовжити маршрут залізничного сполучення між містами Сигіт Мармацієй та Біла Церква, а далі до  Солотвино, об’єднавши  таким чином Івано-Франківську та Закарпатську області новими залізничними маршрутами. Такому рішенню сприяє факт проведення капітального ремонту колії в сполученні Коломия – Рахів – Берлібаш – Держкордон – Валя-Вешеулуй (Румунія), конкретні плани на будівництво автомобільного мосту через річку Тиса між містами Сигіт і Біла Церква, а також пропускного контрольно-митного пункту на українському боці в Білій Церкві.

    Слід зазначити, що в рамках такого проєкту необхідний комплексний підхід на рівні урядів України і Румунії для вирішення питання побудови автомобільно-залізничного моста замість автомобільного між  містами Сигіт та Біла Церква.

    Ще одним  важливим напрямком у розвитку пасажирського руху і активної Євроінтеграції українців у складні часи для країни є призначення нового залізничного маршруту між містами Коломия і Сучава (Румунія), як до одного з найближчих до України аеропортів.

    Для цього необхідно прокласти суміщену колію між українським Вадул-Сіретом і містом Сучава. На сьогодні в справному стані є суміщена колія з Вадул – Сірету до прикордонної станції Вікшань та далі до станції Дорнешти. Загальна відстань 24 км. Від станції Дорнешти до станції Сучава – 30 км. Це відносно не великі капіталовкладення – враховуючи високий попит даного напрямку. Призначення поїздів за таким маршрутом можна розглядати у двох варіантах: це маршрут з пересадкою на  станціях Вадул-Сірет чи Дорнешти, а далі до Сучави поїздами румунської залізниці або (чи паралельно) будівництво суміщеної колії від Дорнешти до Сучави для здійснення безпересадкового перевезення пасажирів.

    Така концентрація міжнародних залізничних маршрутів з початком у Коломиї дозволить розвинути на базі нашого міста потужний транспортно-логістичний хаб. Віримо та сподіваємося, що за активного сприяння урядів обох країн, АТ «Укрзалізниця» та місцевих органів влади прикордонних областей, допоможе спільно втілити амбітні плани на євроінтеграцію України, організації логістики вантажних і пасажирських перевезень з країнами Західної Європи.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту  kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237.

Нагору