Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Бойовий медик з Стопчатова Петро Боднарук евакуював пів тисячі поранених з гарячих точок

Бойовий медик з Стопчатова Петро Боднарук евакуював пів тисячі поранених з гарячих точок

Колишній член Молодіжної ради Коломиї, бойовий медик 50 полку ім. полковника С. Височана Нацгвардії України, Петро Боднарук на позивний Бинт врятував пів тисячі поранених побратимів.

Інформатор розповість історію воїна, посилаючись на Суспільне.

Петро народився у Стопчатові, що на Косівщині, навчався у Коломийському медичному коледжі, де здобув спеціальність фельдшера. Наразі він проходить службу в Івано-Франківську.

З лютого до серпня 2023 року медик рятував побратимів  у Серебрянському лісництві, що неподалік окупованої Кремінної на Луганщині. Петро Боднарук розповів, що там вони постійно моніторять рацію, слухають, що відбувається на лінії зіткнення. Військові повідомляють, чи є поранені, чи є вбиті. Якщо на позиціях “300”, то ворог може прослуховувати і тиснути туди сильніше. Тому все зашифровано.

Петро Боднарук

За словами бойового медика, поранення були різні, навіть уламки в голові.

“Військовому уламок зайшов у лоб і так виглядало, що вийшов з потилиці. Наклали йому шийний комірець, дексаметазон у вену і транексамову кислоту — в іншу. Заливали його натрієм-хлоридом, бо не було нічого іншого. Він вижив і з ним все добре”, — розповідає Петро Боднарук.

Тактичний рюкзак завжди супроводжував Петра на виїздах. У ньому є все, щоб надати першу допомогу, стабілізувати стан пораненого та довезти його до стабілізаційного пункту. У підсумках — турнікети, бандажі. У кишені на спинці — шина. А всередині — решта медикаментів. Також під рукою завжди повинні були бути ножиці для різання одягу на поранених, тому він завжди носив їх на спеціальному ремінці.

фото з архіву військового

Медик також розповів, що без волонтерської допомоги було б складно на передовій.

“Медична частина видавала нам медикаменти. Правду кажучи, цього не вистачало. Був великий потік поранених. В один період ми просто привозили поранених у стабпункт і забирали їхні аптечки, щоб просто доукомплектувати себе”, — каже Петро Боднарук.

Рідних Петро намагався не турбувати, він приховував правду від батьків, аби ті менше хвилювалися за нього. Медик розповідав їм, що все спокійно, намагався якнайчастіше виходити на зв’язок. Про його бойові виїзди знали лише друзі.

Петро Боднарук переконаний: у бойового медика завжди має бути позитивний настрій.Адже це допомагає не лише пораненим почуватися у безпеці, а й самим медикам легше сприймати різні ситуації.

бойовий медик

Фото: особистий архів Петра Боднарука

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

 

Нагору