Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Підліток з Коломийщини влаштував “розбірки” з незнайомцями і стріляв в них

Підліток з Коломийщини влаштував "розбірки" з незнайомцями і стріляв в них

Неповнолітній хлопець з Отинії разом із другом поїхали мотоциклом в інше місто, але по дорозі в них виник конфлікт із двом незнайомими юнаками. Підліток дістав зброю і почав стріляти по них. Хлопці отримали тілесні ушкодження. Кримінальне провадження щодо неповнолітнього обвинуваченого розглянув Надвірнянський районний суд.

Деталі справи та який вирок суду – розповість Інформатор.

Обвинувачений, уродженець Отинії, є учнем Прикарпатського військово-спортивного ліцею. Має 14 років. Його звинувачували в заподіянні умисних тяжких тілесних ушкоджень.

В судовому засіданні неповнолітній обвинувачений пояснив, що 9 липня 2022 року друг запропонував йому поїхати мотоциклом в м. Богородчани до дівчат. Він взяв рюкзак, в якому знаходилась балаклава і зброя. За його словами, пістолет він знайшов із іншим хлопцем в серпні 2021 року біля клубу в с. Угорники Коломийського району і ховав його біля лісу по дорозі на с.Віноград.

Каже, що періодично брали пістолет для впевненості, щоб їх ніхто не образив, оскілки були випадки, що підрізали до дорозі автомобілі. До поліції з приводу знахідки не звертались, мамі про пістолет не казав. З пістолету не стріляли, і він не знав, чи може він стріляти.

В цей день, поїхавши в Богородчани, проїздом через село Волосів хлопці заблукали. Було вже пізно, тому вирішили повертатися додому. Коли повертались, побачили двох хлопців на мопеді, що зупинилися на дорозі.

Розповідає, що один із хлопців почав їх зупиняти, кричати, лаятися. В ході розмови, обвинуваченому здалося, що в руках хлопця був ніж. Тоді він витягнув з рюкзака пістолет, перезарядив і почав стріляти в сторону потерпілих. Перед тим як стріляти не попереджав. Як перезаряджати бачив по телевізору. Здійснив приблизно 10 пострілів, не цілившись. Хлопці повтікали у соняшники. Один із них отримав тазове поранення, другий – поранення правого плеча. Обвинувачений каже, що хотів лише налякати.

Коли він встав з мотоцикла, то його друг поїхав. Тому він взяв чужий мопед і поїхав за ним. Його переслідували якісь хлопці, він під’їхав до друга, пересів на мотоцикл, залишив мопед, і вони поїхали додому. Пістолет по дорозі викинув у озеро.

Наступного дня обидвоє пішли з дому і ховалися у лісі. На третій день їх забрав батько обвинуваченого. Після того обвинувачений поїхав з мамою до адвоката, але по дорозі їх затримала поліція.

Обвинувачений пояснив, що пістолет не здав в поліцію, оскільки думав, що це круто його мати.

Свою вину підліток визнав та розкаявся.

Суд ухвалив визнати його винним у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 296 (хуліганство), ч. 1 ст. 121 (умисне тяжке тілесне ушкодження) КК України та призначив покарання у вигляді п’яти років позбавлення волі.

Відповідно до ст.ст. 75, 76, 104 КК України звільнив його від відбування основного покарання з випробуванням строком на два роки.

За рішенням суду мати обвинуваченого має компенсувати одному з потерпілих 901,80 гривень витрат на лікування та 30 000 гривень моральної шкоди. Другому потерпілому – 598,58 гривень за лікування та 70 000 гривень моральної шкоди.

Крім того, суд зобов’язав компенсувати потерпілим по 6000 гривень витрат на правову допомогу, а державі повернути 15 542,46 гривень на проведення експертиз.

Вирок може бути оскаржений в апеляційному суді.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту  kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору