Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Стверджував, що не створений для війська і втік через паркан: історія новобранця 10 ОГШБр

Стверджував, що не створений для війська і втік через паркан: історія новобранця 10 ОГШБ

Сергію Грішину 34. Строкову службу не проходив і якимось чином зник зі списків військовозобов’язаних, хоча звільнення не отримав. 21 січня працівники Чернівецького ТЦК зупинили Сергія на вокзалі, відвезли на ВЛК і визнали придатним до несення військової служби. Так чоловік опинився в Коломиї і був зачислений до лав 10 ОГШБр “Едельвейс”. З того часу 7 разів викликав поліцію, нарікав на “викрадення” і незаконне утримання, оголошує голодування і лежачі “забастовки”, які миттю переростали в стоячі, бо підлога холодна.

Інформатор поспілкувався з новобранцем “Едельвейсів” і розпитав, чому той вважає, що не має служити.

Історія Сергія Грішина подається кількома ЗМІ як “свавілля ТЦК”. До уваги преса взяла тільки допис друга сім’ї Грішина, який на основі слів матері стверджує, що Сергій не придатний до несення служби, а дії ТЦК називає “викраденням”.

Наші ж журналісти детально розпитали новобранця 10 бригади, які ж проблеми зі здоров’ям той має, де його довідки і чому він постійно викликав поліцію.

Вислухали і сторону керівництва 10 ОГШБр. Отже, про все за порядком.

34-річний Сергій Грішин з міста Кам’янське Дніпропетровської області. Він вегетаріанець. У нього, за його словами, діагностований полікістоз нирок, це генетичне захворювання. У бригаді щодо цього радилися із фахівцями і отримали запевнення, що за цим діагнозом не звільняють від військової служби.

Сам Сергій каже, що притримується дієти і п’є талу воду, дбаючи про свої нирки.

Інших своїх діагнозів він не пам’ятає, але скаржиться на біль у спині. В юнацтві мав проблеми з хребтом. Та зараз займається гімнастикою і підпрацьовує на будовах майстром по дереву. А ще тисне олії з горіхів та насіння.

Грішин вважає, що не мав би служити, бо у нього є “білий білет”, який … не отримав, бо закінчились бланки.

Жодних інших довідок, що підтверджують поганий стан здоров’я у нього нема.

21 січня чоловік вийшов на станції Чернівці. Каже, приїхав на Буковину “подихати свіжим повітрям” і попрацювати на будові. Його з товаришем зупинили працівники Чернівецького міського ТЦК неподалік вокзалу. Обидва пройшли ВЛК і були призвані до ЗСУ. Товариш уже проходить військову службу. Але Сергій здаватися не збирається: за 3 дні 7 разів викликав наряд поліції, аби повідомити то про “викрадення”, то про незаконне утримання. 24 січня оголосив голодування. Спершу відмова стосувалась води і їжі. Але щодо води Сергій швидко передумав. З того дня Грішин у їдальню і справді не ходив. Але його побратими засвідчують, що на його прохання купляли йому деякі харчі у магазині.

Недовго тривали і його страйки: спершу лежачий, але підлога виявилась холодною, тому страйк переріс у стоячий. Зрештою і від нього Грішин відмовився.

Керівництво 10 гірсько-штурмової бригади “Едельвейс” дало детальне роз’яснення по цій ситуації.

Найперше у бригаді пояснили, що рідні та близькі Сергія поширюють недостовірну інформацію, за що передбачена відповідальність.

Зокрема Грішина було не затримано, а законно призвано на військову службу під час мобілізації. Друга брехня – про буцімто примушування його підписати контракт, але ж відомо, що під час загальної мобілізації контракт не потрібен.

Третє і найважливіше: Грішин не мав жодних документів, що дозволили б йому отримати звільнення або відстрочку від військової служби. Ба більше, чоловік відмовився від огляду у кваліфікованого хірурга бригади.

Відтак у 10 бригаду він прибув з паспортом і пройденим ВЛК. Законних підстав не зачислити його на службу у 10 ОГШБр “Едельвейс” нема. Йому ось уже кілька днів нараховують грошове забезпечення. Тим часом Грішин відмовляється одягнути форму, викликає поліцію, оголошує то голодування, то страйки і не виконує наказів вищого керівництва.

Журналісти Інформатора поспілкувались із Сергієм Грішиним 25 січня. Чоловік почав з того, що буде говорити російською, бо він з Дніпропетровщини. Але наші кореспонденти зазначили, що ми в Україні й будемо говорити державною мовою. Зрештою, його бесіда все одно раз у раз зіскакувала на мову ворога.

В розмові він зазначив, що вимагає проходження лікарського огляду в Києві у найкращих фахівців. А у війську він буде неефективний, бо служити мають ті, хто сам захоче. Він же хотів би пропагувати мир і бути корисним своїми розмовами.

Журналістам Грішин читав Конституцію України і стверджував, що цим би став у нагоді світу

На умови перебування в 10 ОГШБр скарг не має, хіба що його лякають хлопці, з якими зараз проживає. Каже, що вони “хилі” і кашляють, а це може бути небезпечно для нього самого.

Вранці 26 січня Сергій Грішин дезертирував – перескочив через паркан військової частини і втік у приватний сектор.

Зараз проводиться службове розслідування. Йому оголосили підозру за ст. 407 Кримінального кодексу – Самовільне залишення військової частини або місця служби. За це передбачено тримання у дисциплінарному батальйоні на строк до 2 років або позбавлення волі на строк до 3 років.

Керівництво частини буде в судовому порядку вимагати оголошення Сергія Грішина у розшук.

Так і виходить, що одні чоловіки вже скоро 2 роки боронять країну, інші ж вважають, що мають пити талу воду й чавити собі олійки з насіння, розважаючись розмовами про мир.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору