Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Хлібне вбивство: чим правильно пригощати лебедів та качок | Поради орнітологині

Погода у Коломиї 31 жовтня

З буханкою хліба і до лебедів та качок в гості. Часто коломияни саме так збирають на прогулянку з дітлахами на міське озеро Руфа. А чи знаєте ви, що через таку підгодівлю пернаті помирають?

Наші колеги з Інформатора Івано-Франківська поспілкувалися з орнітологинею Наталією Пріяткіною про те, чим правильно годувати птахів, щоб їм не нашкодити.

Як розповіла нам Наталія Пріяткіна, не тільки недбалість стає причиною смерті птахів, але й бажання “врятувати його від голоду”.

Підгодовувати птахів непотрібно

На Прикарпатті на зимівлю залишається близько ста видів птахів, а тому вони не потребують підгодівлі, адже це переважно дикі птахи, які здатні самі себе прогодувати впродовж всієї зими.

Будь-які птахи, навіть якщо вони оселились біля людей, є дикими птахами, які харчуються виключно природними продуктами (черв’яками, зерном). У дикій природі вони не харчуються хлібобулочними виробами, тому підгодівлі хлібом вони не потребують.

Пані Наталія цитує приказку, популярну серед орнітологів: “Рятуйте птахів від рятувальників”.

Мова йде про людей, які хочуть допомогти з підгодівлею, однак не знають, чим саме можна годувати диких птахів та як правильно надавати допомогу, якщо знайшли пореного птаха.

“Часом людям здається, що птахи самі просять їх підгодувати, кидаються на той хліб. Однак це не так. Це приносить їм велику шкоду. Хліб – це дріжджовий виріб, а дріжджі в кишечнику птаха гниють. Людям може здаватися, що птах хлібом насититься, насправді – ні. Він відчуватиме важкість у шлунку. Тому годувати птаха треба такими продуктами, які він зможе повільно перетравлювати. Наприклад, зерно. Це найкраща їжа для будь-яких птахів”, – додає орнітологиня.

Також птахів можна годувати сирим соняшниковим насінням, овочами, наприклад, відвареною морквою.

Зі слів Наталії Пріяткіної, негативно на популяцію, та й загалом на природнє існування птахів, впливає кількість новобудов та зменшення кількості великих старих дерев.

“У нас будують нові споруди, зрізають всі дерева, на жаль. Біля місця, де я живу, відбувається будівництво нових споруд, там зрізали всі старі дерева, понасаджували молоді клени. А потім всі дивуються куди позникали птахи. Та вони й позникали через те, що немає куди ховатись. Хоча деякі птахи пристосувались до такого середовища. Наприклад, дятли вибирають з-під вікон пінопласт, шпаки у трубах зводять свої гнізда, але, на жаль, не всі птахи на це здатні”, – розповідає жінка.

Вирушаючи на прогулянку до озера, беріть краще з собою “здорове пригощення” для пернатих:  трохи зерна чи крупи, варених овочів, сирого насіння, а батон залиште для канапок.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту  kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору