Інформатор Коломия

ВЛАДА

Міський голова Снятина питає, чи варто реставрувати вірменську церкву

Міський голова Снятина питає, чи варто реставрувати вірменську церкву

Аварійну будівлю 200-літньої Вірменської церкви на вул. Коснятина у Снятині передали з державної власності на баланс міста. Тепер у місті думають, що з нею робити.

Повідомляє Інформатор.

Будівля святині перебуває в аварійному стані: повністю зруйнований дах, пошкоджений фундамент та стіни. Для проведення ремонтно-реставраційних робіт потрібно мільйони гривень з місцевого бюджету.

Снятинська міська рада зверталася до Української єпархії Вірменської Апостольської Церкви щодо можливості реставрації храму. Така практика вже була у Кам’янці-Подільському, Львові, Бережанах.

Оглянувши стан будівлі, представники вірменської громади письмово повідомили міську раду, що “церква практично повністю зруйнована, знаходиться в аварійному стані та вимагає демонтажу. Капітальний ремонт споруди буде вимагати чималих коштів, яких Єпархія на даний момент не має”.

Тож виникає запитання, що далі робити із залишками цієї споруди?

“Чи варто під час війни проводити ремонтно – відновлювальні роботи даного храму?”, – питає міський голова Снятинської громади Анатолій Шумко.

Звертаємося ще раз до мешканців Снятинської громади, приватних підприємців, зацікавлених осіб.

Також запитують, що тут можна створити у разі рішення реставрувати святиню.

Було запропоновано створити:

  • музей Покутського краю
  • органний зал
  • реабілітаційний центр для військовослужбовців, простір для реабілітації
  • осередок творчості для дітей
  • музей українсько – російської війни
  • ритуальний дім, “Будинок скорботи”
  • передати вірменській громаді.

Вірменська церква Успіння Пресвятої Богородиці зведена у 18 столітті. За понад 200-літню історію в церкві не проводилися значні реставраційні роботи. Храм частково ремонтували в 1819, 1907 та 1924 роках.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту  kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору