Інформатор Коломия

ІСТОРІЯ КОЛОМИЇ

Безпрецедентна подія: за що майже 90 років тому у Коломиї судили пароха о. Олександра Русина

Безпрецедентна подія: за що майже 90 років тому у Коломиї судили пароха о. Олександра Русина

У грудні 1937 року Коломийський окружний суд визнав винним декана Коломийського деканату о. Олександра Русина й присудив йому 6 місяців ув’язнення без права внести заставу. За що хотіли посадити отця розповість Інформатор.

Історією з минулого століття поділилися науковиця музею історії міста Коломия Мирослава Кочержук. Інформатор розповідає про цікаві події з минулого нашої Писанкової.

Ця подія розпочалася з бажання оновини підлогу в церкві св. Архистратига Михаїла. Тоді виконавцем робіт став підприємець, який, як виявилося, проживав у “цивільному” шлюбі з жінкою, тобто без церковного вінчання. Працювати в храмі не могла людина, яка не шанувала церковні приписи, тож чоловік зобов’язався повінчатися з жінкою.

Та в них була одна перешкода – жінка була римо-католичкою, тож чоловік захотів переписати її на греко-католицьке віросповідання, щоб вінчатися в церкві. При зміні віросповідання підприємець допустив помилкии й підписав документ сам, а не, як це вимагав закон, вона власноручно. А коли порушення було виявлено, він не придумав нічого краще, ніж сказати, що це йому наказав зробити о. Олександр Русин.

Таким чином, справа опинилася в суді, а на лаву підсудних сів багатолітній парох. Отець Русин стверджував, що нікого ні до чого не змушував, та судді повірили підприємцеві. Їхній присуд був досить суворим – 6 місяців в’язниці без права на заставу.

Врятував пароха апеляційний суд у Львові, тож до тюремної камери він так і не сів. У Львові, розглянувши апеляцію у квітні 1938 року, суд повністю виправдав священника, визнавши його невинним і скасувавши вирок Коломийського суду, про що сповістила газета «Діло».

Дослідниця також зазначає, що про причини такої ситуації можна лише здогадуватися: не надто тішило польські власті бажання містян перейти з римо-католицького віросповідання, тож, мабуть, таким історіям намагалися надати відтінку фальсифікації чи примусу.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору