Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Міська рада хоче заборонити дитячі російськомовні програми по кабельному

Міська рада хоче заборонити дитячі російськомовні програми по кабельному

На друге пленарне засідання 53 сесії Коломийської міської ради пропонується звернення до Верховної ради України та Національної ради України з питань телебачення і  радіомовлення щодо внесення змін до чинного законодавства України стосовно заборони трансляції операторами кабельного телебачення дитячих російськомовних телевізійних програм.

Нагадаємо, нещодавно відповідна петиція місцевого активіста набрала необхідну кількість голосів та була підтримана міським головою.

Повідомляє Інформатор.

У проєкті рішення йдеться про те, що трансляція російськомовних програм для дітей слугує засобом просування неоімперських ідей держави-агресора й має на меті принизити інші етноси.

Також автори звернення переконані, що проблему трансляції російськомовних каналів можна і слід  розв’язувати на рівні провайдерів. Хоча тут є певні нюанси. Провайдери тільки надають послугу передачі пакету послуг, а сама трансляція дозволяє переключитися на іншу звукову доріжку. Більшість сучасних телевізорів дозволяють ще зробити у лічені хвилини.

Інша справа – створення україномовного контенту. Батьки України можуть підтвердити, що якісного розвивального і розважального матеріалу для дітей на телебаченні вкрай мало.

Раніше Інформатор підготував підбірку українських YouTube-каналів для дітей, а ще ми писали про мультфільм, до котрого потрапили славні будівлі Коломиї.

Нараз ж пропонуємо міськраді детальніше розібратися, хто ж таки може повпливати на витіснення російськомовного контенту з кабельного телебачення.

Повний текст звернення передаємо нижче.

ЗВЕРНЕННЯ

щодо внесення змін до чинного законодавства України стосовно заборони трансляції операторами кабельного телебачення дитячих російськомовних телевізійних програм

Російська система пропаганди й інформаційних впливів має давнє коріння, що тягнеться ще з часів російської імперії. Використання культурних засобів для просування неоімперських традиції, принижуючи інші етноси й нації, подаючи їх як недолугих, карикатурних або злочинних персонажів, у такий спосіб пояснюючи й виправдовуючи колоніальну роль росії на теренах, які вона захоплювала протягом останніх століть, є її давньою традицією.

Тому, створення українськомовного інформаційного простору, що охоплює не лише новинну і розважальну, а й особливо дитячу і підліткову освітню сфери, є питанням національної безпеки. Оскільки одним із ключових сегментів у наших містах є кабельне мовлення, проблему трансляції російськомовних каналів можна і слід  розв’язувати на рівні провайдерів.

Дитячі програми мають великий вплив на формування світогляду та мовної ідентичності дітей всіх вікових груп, тому заборона транслювання кабельних каналів мовою агресора буде сприяти зміцненню нашої національної ідентичності, підтримці української мови та культури, дасть можливість молодим українцям споживати телевізійний контент мовою оригіналу, тобто в найкращій можливій версії. Це також привчатиме споживача, розбещеного російськими піратськими ресурсами, до цивілізованого споживання ліцензованого контенту. І це, по суті, не лише захист авторських прав, але й стимулювання розвитку виробництва того самого контенту і його подальшого якісного перекладу або титрування.

Просимо розглянути можливість введення заборони на трансляцію та поширення дитячих російськомовних програм провайдерами кабельного телебачення.

Ми віримо, що цей крок буде важливим для національного об’єднання і захисту майбутнього наших дітей від негативного впливу російської пропаганди.

До теми: Мультики, які вчать історії: 12 анімацій про славних козаків

Друге пленарне засідання Коломийської міської ради заплановане на 10:00 22 лютого. Чи підтримають таке звернення депутати Коломийської міської ради дізнаємось за результатами голосування.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237.

Нагору