Інформатор Коломия

ІСТОРІЯ КОЛОМИЇ

Перша ракетна атака на Коломию: світанок 24.02.2022 і події після нього | УНІКАЛЬНІ ФОТО і ВІДЕО

Перша ракетна атака на Коломию: світанок 24.02.2022 і події після нього | УНІКАЛЬНІ ФОТО

У 3:39 24 лютого 2022 року більшість українців мирно спали, не підозрюючи, що вже за мить росіяни почнуть масовану ракетну атаку по 16-ти областях нашої країни. Загалом ворог випустив 67 ракет, серед яких 2 “Калібри” влучили у аеродром під Коломиєю. Таким був початок повномасштабного військового вторгнення. 

Жах і люто того світанку розділили наші життя на до і після. Тоді ми ще не знали, що нас чекає ще десятки подібних і навіть ще більш жорстоких атак.

На світанку 24 лютого аеродром в селі Корнич на Коломийщині зазнав ракетного удару. Перші вибух було чутно о 5:30 ранку. Близько 8 години пролунали нові вибухи.

Один зі снарядів, за свідченнями рідних службовців аеропорту, влучив у їдальню військової частини, другий – по одному із корпусів.

Мешканці Корнича, Королівки, мікрорайону Мазепи в Коломиї чули вибухи в моменти влучання, а чорний дим, що здіймався стовпом виднівся від мікрорайону Богуна. До місця удару поспішили бригади швидкої.

Двох людей з пораненнями госпіталізували у Коломийську центральну районну лікарню з контузією і пораненнями середньої тяжкості. Це були цивільні жінки, працівниці харчоблоку.

Кілька військових отримали незначні травми і обійшлися без госпіталізації.

Так виглядало місце падіння ракети 24.02.2022 року:

 

На 24 лютого була запланована сесія Коломийської міської ради, де мали вирішувати долю ліцею №6, а також питання реконструкції міських кортів (1 млн грн) та ін. Проте о 3:40 24 лютого російські окупанти вторглися в Україну, назвавши це “спеціальною воєнною операцією”.

В Україні вводять воєнний стан у зв’язку з початком росією війни. Того ранку більшість коломиян прокинулася під виття сирен, не розуміючи, чи це навчальна повітряна тривога чи справді лихо прийшло. Згодом стало відомо, що по Коломиї теж гатили: п’ятеро людей отримали незначні поранення внаслідок ракетного обстрілу аеродрому.

Школи та садки Коломийської громади призупинили навчання. На Прикарпатті призначили виплати за вступ у батальйон тероборони Івано-Франківська.  В Івано-Франківській області встановлені блок-пости – на в’їздах/виїздах населених пунктів.

Того ж дня у Коломиї оголосили збір коштів на квадроцикли для Десятої гірсько-штурмової бригади.

Ввечері першого дня повномасштабної війни за наказом Коломийської військової адміністрації в місті розгорнули центр реєстрації ВПО. Хто слідкував за подіями в країні й Коломиї зокрема, той пригадає, що у перші дні війни Коломийський ЦНАП не працював. Реєстрацію і координацію ВПО взяли на себе активісти. Тисячі вимушених переселенців змушені були днями й ночами шукати житла, медикаментів, одягу. Деяким паралельно доводилось відновлювати документи, а тому шукали допомоги, де тільки могли.

Активісти координаційного центру, що локалізувався у ліцею №4 в Коломиї, працювали 24\7. Багато хто не витримував – вигорання, психологічна й фізична перевтома. У приміщені залізничного вокзалу (колишній ресторан “Старий вокзал”) відкрито пункт збору речей для облаштування прихистку вимушеним переселенцям.

Щоб підтримати коломиян Інформатор сформував план дій в умовах воєнного стану. Відтак комендантська година запроваджена в 12 областях України. З 25 лютого у Коломиї комендантську годину буде введено з 22:00 до 8:00.

Такими були перші дні повномасштабного вторгнення для Коломийської громади. Ми стали сильнішими і навчились жити поміж виття сирен, ми підтримуємо наших воїнів й шануємо полеглих, не складаємо крил , тримаючись світлого боку правди.

Дякуємо цього дня нашим захисникам, медикам, волонтерам, співробітникам екстрених служб, матерям і дружинам, які підтримують своїх Героїв і вірно чекають рідних додому, дітям, що осяюють променем своєї любові татусів-оборонців. Дякуємо кожному, хто вчинком, пожертвою чи щирим словом підтримує наше військо. Бо ж знаємо:

«І на оновленій землі

врага не буде, супостата,

а буде син, і буде мати,

і будуть люде на землі»

Слава Україні, слава ЗСУ!

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору