Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Легендарну пісню “Червона рута” присвячено коломиянці

Легендарну пісню "Червона рута" присвячено коломиянці

Музей історії міста Коломиї у 75-річчю від дня народження композитора Володимира Івасюка опублікував історію про те, що його всесвітньовідома пісня “Червона рута” була написана для коломиянки Марії Соколовської-Марчук. Ба більше, жінка досі зберігає аркуш, на якому Івасюк написав рядки пісні.

Інформатор ділиться цікавою історією завдяки науковій співробітниці Музею історії міста Мирославі Кочержук.

Дізнаємося, в далекому 1970 році коломиянці Марусі (Мусі) Соколовській, геніальний Володимир Івасюк написав безсмертні рядки: «Ти признайся мені, звідки в тебе ті чари…».

Як зазначається, випускниця Коломийської СШ №1 Марія Соколовська-Марчук навчалася тоді з майбутнім композитором в одній групі Чернівецького медичного інституту.

“Відчувала його особливу увагу до себе – завжди поруч сиділи на лекціях, разом брали участь в інститутському ансамблі, де Марія грала на скрипці. Зрештою, саме музика – величезне захоплення обидвох – найбільше їх об’єднувала. А про почуття Марія не розповідає”.

На світлині Володимир Івасюк і Марія Соколовська. Чернівці, прибл. 1970 р. Фото з приватної збірки Р. Островського

Коломиянка згадує лише, що ще в 1968 році Володя показав їй одну строфу «Червоної рути», питаючи її думки. Вже тоді вона зрозуміла, що ця пісня матиме великий успіх.

Згодом, вже у 1970-му Івасюк подарував готовий текст з підписом:

«Мусі від Володі. 15.9.70 – ІІІ пара. Лекція по дермі».

Це єдиний, збережений оригінал пісні, написаний рукою Володимира Івасюка. Навіть нині лікар-пенсіонер Марія Соколовська-Марчук зберігає безцінний аркуш, написаний її одногрупником і товаришем Володею на лекції з дерматології.

Аркуші зі словами пісні «Червона рута», подарований Марії Соколовській. Автограф В. Івасюка

А ще пані Марії композитор присвятив і «Елегію для Марії».

Шляхи Марії і Володі розійшлися, але вона, працюючи лікарем-терапевтом у Чернівцях, опікувалася мамою В. Івасюка, залишалася близькою товаришкою родини.

Історія про коломиянку, якій присвячена «Червона рута», стала відомою завдяки однокласникові Марії з часів навчання в Коломийській школі №1 Романові Островському, з яким жінка поділилася споминами через багато років.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору