Інформатор Коломия

ВЛАДА

Чому влада Яремче нічого не робить із радянським пам’ятником ковпаківцям

Чому влада Яремче нічого не робить із радянським пам'ятником ковпаківцям

Типовий радянець, що здійняв автомат над головою. Так у Яремче виглядає військовий меморіал «Подвиг партизанів-ковпаківців», встановлений після ІІ світової. Тут же – на розі вулиць Свободи і Бандери – братська могила 650 червоноармійців і радянських партизанів. 

Чи планують у Яремче демонтувати меморіал – дізнавались журналісти ZAXID.NET, передає Інформатор.

Кому пам’ятник

Згідно довідки про військовий меморіал у Яремче, він водночас є пам’ятником і військовим цвинтарем – братською могилою. Його встановили 12 грудня 1967 року. Скульптором є Василь Бородай, автор столичних монументів «Батьківщина-мати» та «Засновники Києва». За пам’ятник ковпаківцям авторів нагородили золотою медаллю.

З історії відомо, що влітку 1943 року в околицях Яремче діяли радянські партизани Сумського з’єднання Сидора Ковпака, які воювали з нацистами. Вони зазнали великих втрат у бою під Делятином. У братській могилі в центрі Яремче поховали 93 партизанів-ковпаківців та 565 солдатів та офіцерів червоної армії. У міськраді журналістам повідомили, що 659 останків належать офіцерам, солдатам червоної армії і партизанам, а ще 97 – невідомим особам.

 «Центром композиції є динамічна п’ятиметрова постать партизана з піднятим у руці автоматом, який закриває собою прохід в гори. За монументом – братська могила партизанів і воїнів-визволителів, складена з чорних гранітних плит, які утворюють трикутник. У 1946 році тут перепоховали Героя.

Про Семена Руднєва треба знати, що в часи Української революції він воював проти петлюрівців. А під час Карпатського рейду 1943 року Сумського партизанського з’єднання під проводом Ковпака був комісаром і брав участь у бойових зіткненнях із загонами УПА. Він чітко писав: «націоналісти – наші вороги».

До теми: Після 20 місяців повномасштабної війни у двох селах Косівщини досі стояли радянські пам’ятники

Чому пам’ятник досі стоїть

Після Революції Гідності в Україні масово почали декомунізовувати весь суспільний простір: перейменовувати вулиці, демонтувати пам’ятники Лєніну та іншим діячам, переносити братські могили, в яких часто лежали на лише загиблі у Другій світовій війні, а й були пізніші підхоронення енкаведистів, які воювали з упівцями.

До теми: Як альтернативу, влада Яремче розмірковує над тим, щоб демонтувати деякі частини пам’ятника.

Львівщина у кінці 2023 року прозвітувала, що знесла всі пам’ятники радянським воїнам і стала першою в Україні областю, яка очистилася від окупаційних маркерів. Тим часом містечко на Івано-Франківщині не поспішало демонтовувати монумент радянським визволителям. Громадськість міста часто влаштовувала пікети з вимогою знести його, але міська рада пояснювала свою бездіяльність його приналежністю до пам’яток історії та монументального мистецтва.

«У листопаді 2022 року виконавчий комітет Яремчанської міської ради звертався до начальника управління культури, національностей та релігії [ОВА] Володимира Федорака щодо можливості демонтажу пам’ятника і отримав відповідь про заборону вчиняти дії щодо знесення, змінювання, заміни, переміщення на інші місця», – зазначено у відповіді міськради Яремча на інформаційний запит.

В обласній адміністрації повідомили, що в кінці 2023 року скерували на розгляд перелік об’єктів, які є символікою тоталітарного режиму, для перегляду пам’яткоохоронного статусу.

До теми: У Коломиї демонтують радянські таблиці на будинках

А ще раніше, у березні 2023, міністерство дало роз’яснення, за яким меморіали Другої світової не підлягають демонтажу.

«Пам’ятники, які увічнюють перемогу над нацизмом у Другій світовій війні, не підлягають демонтажу та перенесенню на інші місця. … Питання, пов’язані з ексгумацією останків учасників Другої світової війни, повинні вирішуватись після завершення нинішніх бойових дій», – зазначено у роз’ясненні міністерства культури, яке ОДА «довела до відома всіх органів місцевого самоврядування».

В Івано-Франківській облдержадміністрації посилаються ще вище – на Міністерство культури та інформаційної політики України.

«Пам’ятники, які увічнюють перемогу над нацизмом у Другій світовій війні, не підлягають демонтажу та перенесенню на інші місця. … Питання, пов’язані з ексгумацією останків учасників Другої світової війни, повинні вирішуватись після завершення нинішніх бойових дій», – зазначено у роз’ясненні міністерства культури, яке ОДА «довела до відома всіх органів місцевого самоврядування».

Ситуація виглядає трохи дивно, адже нещодавно Львівщина заявила про те, що область першою в Україні позбулася радянських монументів, натомість на Прикарпатті, зокрема в Яремче не дозволяють знести окупаційний маркер.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору