Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Що приготувати під час посту | Добірка від Інформатора

Саме Великий піст є найголовнішим та найсуворішим. В цей період віряни відмовляються від м’ясної та молочної їжі, щоб приділити весь свій вільний час духовному розвитку.

Інформатор продовжує свою добірку пісних страв.

ПІСНИЙ ПИРІГ ВІВЧАРЯ

Інгредієнти:
200 г зеленої сочевиці
500 г картоплі (приблизно 5-6 середніх овочів)
200 г печериць
1 ріпчаста цибуля
3 томати чері (або 1 середній помідор)
1 морква
2 зубчики часнику
1 ст. л. соняшникової олії
1 ст. л. томатної пасти
½ ч. л. кмину
100 мл овочевого бульйону (або води)
2 ст. л. оливкової олії
сіль і перець до смаку

Приготування:

Помийте 200 г зеленої сочевиці, перекладіть в сотейник, залийте 400 мл води та трішки посоліть. Варіть до готовності за інструкцією на пакованні. Зазвичай, потрібно 20 хвилин. Після цього відкиньте відварену сочевицю на друшляк та залиште, щоб вся рідина стекла. Почистіть 500 г картоплі, поріжте на однакові шматочки, перекладіть до каструлі, залийте водою, посоліть та варіть до готовност, потім розімніть до стану пюре.  Далі помийте 200 г печериць та наріжте слайсами, а потім кожен шматочок навпіл. Очистьте від лушпиння одну цибулину та наріжте дрібними кубиками. Велику моркву натріть на крупній тертці. Один середній помідор і наріжте середнім кубиком. Посічіть дрібно 2 зубчики часнику.Розігрійте пательню з 1 ст. л. соняшникової олії. Перекладіть цибулю та обсмажте до м’якості. Додайте в сковорідку терту моркву та обсмажуйте все разом ще 2 хвилини.  Перекладіть слайси печериць, перемішайте та продовжуйте готувати 3 хвилини, помішуючи. Додайте на пательню до овочів порізані томати чері, 1 ст. л. томатної пасти та влийте 100 мл овочевого бульйону або води. Тушкуйте 5-7 хвилин. Перекладіть на пательню відварену сочевицю. Посоліть і поперчіть до смаку, додайте ½ ч. л. кмину, перемішайте та тушкуйте 1 хвилину.У форму для запікання викладіть готову начинку з овочів із сочевицею та рівномірно розподіліть ложкою.  Покрийте шаром картопляного пюре та поставте запікатися в духовку на 20 хвилин за температури 180 градусів до появи рум’яної скоринки. Готовий пиріг дістаньте та дайте трішки остигнути. Подавайте тепленьким з овочевим салатом або посипайте улюбленою зеленню.

ПІСНІ ГОЛУБЦІ

Інгредієнти:
2 склянки відвареного рису
2 склянки тушкованої капусти
(без томату, з лимонним соком)
1 ст. л. олії
2-3 ст. л. кетчуду
1 цибуля
1 морква

Приготування:

Тушкуємо капусту за звичайним рецептом, тільки замість томату додаємо сік лимону. Відварюємо рис. На сковорідці розігріваємо олію, обсмажуємо цибулю і моркву, додаємо кетчуп. Гарно перемішуємо капусту, рис і частину піджарки, формуємо котлетки. Викладаємо на пательню, заливаємо піджаркою і тушкуємо під кришкою 5-7 хв. Також можна запекти у духовці
Блюдо готове!

ПІСНІ ЧЕБУРЕКИ З ГРИБАМИ

Інгредієнти:

Вода – 130 мл.
Сіль – 0.5 ч.л.
Соняшникова олія – 4 ст. ложки.
Борошно – 250 г.
Печериці – 300 г.
Цибуля – 1 шт.
Сіль, перець за смаком.

Приготування:

Борошно просійте гіркою на стіл. Додайте сіль та олію. Потім закип’ятіть воду і акуратно (щоб не обпектися) вмішайте окріп у борошно. Спершу замішуйте тісто ложкою, а потім руками. Скачайте у велику кулю і залиште настоятися на 30 хвилин. Гриби та цибулю дрібно наріжте та обсмажте на сковороді з олією до готовності. Розділіть тісто на 10 однакових частин і розкатайте кожну в тонке коло. На половину кола викладіть грибну начинку, складіть чебуреки навпіл і защипніть краї. Обсмажуйте вироби 1-2 хвилини з кожного боку на сковороді з олією, або запікайте 10 хвилин|мінути| при 180° в духовці.

ПІСНІ КОТЛЕТИ З БУЛГУРУ

Інгредієнти:
Булгур 100 г
Картопля4 шт.
Яйця курячі 1 шт.
Борошно пшеничне 1 ст. л.
Сіль1 ст. л.
Олія соняшникова 2 ст. л.
Панірувальні сухарі3 ст. л.
Зелена цибуля 50 г

Приготування:

Відваріть булгур до готовності, як зазначено на упаковці. Відставте остигати. Картоплю промийте, почистіть, відваріть і зробіть пюре, яке відразу змішайте з булгуром. Дрібно наріжте зелену цибулю і додайте суміш. Вбийте туди також яйце, додайте добавляйте борошно, посоліть і перемішайте добре. Мокрими руками сформуйте котлетки та обваляйте їх у панірувальних сухарях. Обсмажте котлетки на олії до золотистого кольору. Смачного!

ЦУКЕРКИ ІЗ СУХОФРУКТІВ ТА ГОРІХІВ

Інгредієнти:

курага 100 г
родзинки 100 г
горіхи волоські 3/4 склянки
коньяк 50 мл
какао 5 ст. ложок
мед рідкий 2 ст. ложки
фініки 50 г

Приготування:

Курагу залити невеликою кількістю кип’ятку і залишити до вистигання. Відцідити воду. Фініки, курагу та родзини (промиті і просушені) залити коньяком і залишити на 1 годину. Горіхи підсмажити до золотистості та смачного аромату на пательні (постійно мішати). Здрібнити на найдрібнішу крихту за допомогою кухонного комбайну. До горіхів додати настояні сухофрукти, мед, 2 столові ложки какао і ще раз здрібнити в кухонному комбайні гострим ножем. З маси формувати невеличкі кульки і обкачувати у какао.

САЛАТ З ТУНЦЕМ І РИСОМ

Інгредієнти:

консервований тунець в олії – 1 б. (120 г)
рис – 1 / 2 склянки
помідори – 150 г
огірки – 150 г
зелена цибуля – півпучка
лимонний сік – за смаком
олія – при потребі
сіль, чорний мелений перець

Приготування:

Рис відварити у злегка підсоленій воді. Охолодити до кімнатної температури. Огірки почистити і порізати невеликими кубиками. Помідори очистити від шкірки і також порізати невеликими кубиками. Зелену цибулю подрібнити ножем. В посудину викласти тунець з олією, добре розім’яти виделкою. До тунця додати рис і ретельно та акуратно перемішати. Слідом додати порізані огірки, томати та зелену цибулю. Перемішати. Посолити, поперчити, при потребі додати олію та лимонний сік за смаком. Ще раз все ретельно перемішати і подавати до столу. Салат з тунцем і рисом готовий.

Використані джерела: Євген Клопотенко, SMACHNO, stravy.net

Головне фото згенероване ШІ

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору