Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Без совітського солдата і на оновленій площі: як планують змінити меморіал воїнам у центрі Гвіздця

Без совітського солдата і на оновленій площі: як планують змінити меморіал воїнам у центрі Гвіздця

На місце монументу радянському солдату у Гвіздці планують перенести статую Богородиці, відповідно сам совітський пам’ятник – демонтувати. Гранітні надбудови з імена односільчан, які загинули у “великій вітчизняній війні” (так вказано на меморіалі) тимчасово приберуть до оновлення площі. Тут хочуть встановити банери з іменами загиблих у сучасній війні земляків, а територію обсадити живоплотом з туй. Саме про це говорили на громадських обговореннях у центрі Гвіздця.

Інформатор був на цій зустрічі й ділиться рішеннями, які пропонувала влада і підтримала значна частина присутніх.

Відео прямого включення з місця зустрічі дивіться тут:

Доля меморіалу у центрі Гвіздця, вочевидь, цікавить небагатьох місцевих мешканців. Адже на громадські обговорення з приводу демонтажу монументу радянському солдату та реконструкції меморіалу із прізвищами загиблих земляків прийшло біля 30-ти осіб.

Представники влади запропонували своє бачення: монумент демонтувати, на його місці становити статую Діви Марії, яка зараз стоїть перед меморіалом, імена загиблих земляків у ІІ світовій війні та сучасних Героїв-захисників російсько-української війни викарбувати в граніті. Територію розрівняти, демонтувавши парапети й підвищення, таким чином вийде більш простора площа. По периметру мають висадити десятки туй, їх у місцевій раді вже замовили. Також вже готові банери з портретами загиблих воїнів з громади, їх мають встановити тимчасово.

Не обійшлося і без конфлікту, представники старшого покоління не схвально сприйняли знесення монумента радянському солдату, але їм пояснили, що декомунізація передбачає від мову від цих колоніальних пам’яток.

Також були зауваження, буцімто родичі загиблих у ІІ світовій війні воїнів не матимуть місця для вшанування жертв нацистської агресії, але урядники громади зауважили, що жодне з імен загиблих земляків у тій війні не зникне, всі дані будуть збережені, перекладені з російської мови на рідну й відтворені на камені нового меморіалу.

А ще згадали і про те, що на панахидах за загиблими в ІІ світовій війні, нечасто зустрінеш навіть потомків цих солдатів, що й  казати про інших осіб.

Щодо того, скільки ж коштів планують витратити на роботи з оновлення площі, то селищний голова Михайло Петрович відповів Інформатору, що мінімально. Як він повідомив, бруківку закупили ще минулого року, а укладати її мають комунальники, тобто залишається лише замовити гранітні плити. Також планують залучити місцевих підприємців.

Місцеві урядники повідомили, що планується створення візуалізації місця вшанування.

На громадських обговореннях присутні підтримали запропоновані варіанти. Далі це питання мають винести на сесію Гвіздецької селищної ради, яка відбудеться 4 квітня о 14:00.

Скільки оновлення меморіалу обійдеться місцевому бюджету Гвіздецької громади – читайте у наступних публікаціях Інформатора.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору