Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Знести не можна залишити: у Гвіздці вирішуватимуть долю монументу радянському солдату

Знести не можна залишити: у Гвіздці вирішуватимуть долю монументу радянському солдату

Сьогодні, 2 квітня, о 14:00 мешканців Гвіздецької громади запрошують на громадське обговорення щодо демонтажу монументу радянському солдату та реконструкції меморіального комплексу загиблим воїнам.

Повідомляє Інформатор за даними Гвіздецької ради.

Нагадаємо в Україні триває декомунізація та дерусифікація.

Декомунізація в Україні — процес позбавлення від наслідків комуністичної ідеології, що розпочався в часи розпаду СРСР та стихійно активізувався під час ленінопаду в період Євромайдану.

Процес декомунізації узаконений ухваленим 9 квітня 2015 року Верховною Радою України пакетом законів. Закони набули чинності з 21 травня. 16 грудня 2015 року Окружний адміністративний суд Києва за позовом Міністерства юстиції України заборонив діяльність Комуністичної партії України.

Дерусифікація в Україні — процес позбавлення від наслідків колоніального минулого. Основним поштовхом до пожвавлення процесу також стала російська збройна агресія 2014 року.

Процес відбувається в перейменуванні топонімів, названих на честь російських державних та культурних діячів, або таких, що є росіянізмами, чи таких, що відображають російський світогляд або пов’язані з Росією. Також частиною процесу є демонтаж об’єктів колоніального минулого (таблички, покажчики, пам’ятники, бюсти, панно тощо).

21 березня 2023 року Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії», яка активно розпочалася в Україні з початку широкомасштабного вторгнення. 21 квітня 2023 року Президент України Володимир Зеленський підписав закон про деколонізацію.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору