Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Прості пісні страви: що приготувати під час Великого посту

Під час посту не можна їсти багато продуктів, тож інколи виникає проблема у тому, що ж смачного приготувати. Та тепер дотримуватися посту стає простіше, адже різноманіття соєвих продуктів зростає. 

Салат “Монастирський”

Інгредієнти:

  • 1 склянка вареної червоної квасолі;
  • 1 склянка вареної білої квасолі (можна використовувати лише один вид);
  • 3-4 маринованих огірки;
  • 1 червона цибулина;
  • 2 ч. л. французької гірчиці у зернах;
  • 1 ч. л. меду;
  • 1 ст. л. лимонного соку;
  • сіль;
  • суміш перців мелена;
  • оливкова олія.

Спосіб приготування:
Цибулю нарізаємо півкільцями та маринуємо у суміші меду, лимонного соку та солі. Паралельно відварюємо червону та білу квасолю окремо у злегка підсоленій воді. Даємо квасолі охолонути, відкидаємо на сито та даємо стекти зайвій рідині. Огірок нарізаємо тонкими кружальцями. До маринованої цибулі додаємо спеції, олію та гірчицю. Змішуємо салат. Для цього в мисці з’єднуємо квасолю, огірок, цибулю із заправкою. Куштуємо салат на смак, досолюємо, доперчуємо та за бажанням додаємо ще олії. В іншому варіанті цього салату цибулю можна спасерувати та додати до салату разом з олією, на якій вона готувалася.

Чіа-пудінг

Інгредієнти:

Чіа – 2 ч.л.
Мигдальне молоко – 100 мл
Мед -1 ч.л.
Ваніль – ½ ч.л.
Дрібка солі
Ягоди, гранола, горіхи – для подачі

Приготування:

У ємність вилийте молоко, додайте чіа, перемішайте все ретельно. Додайте до суміші мед (інший підсолоджувач) і ще раз перемішайте. Готову суміш розлийте по баночках, поставте в холодильник на ніч (мінімальний час 2:00), за цей час суміш збільшиться в розмірах і загусне. При подачі додайте пудингу – пластівці, ягоди або тертий шоколад.

Часникова картопля по-італійськи

Інгредієнти:

3 середні картоплини
1 пучок петрушки
2 середніх зубчики часнику
Оливкова олія
Сіль, мелений перець

Спосіб приготування:

Картоплю відварити в мундирі в підсоленій воді до готовності, хвилин 25-30. Готову картоплю трохи остудити, зняти шкірку. Розім’яти виделкою в окремій мисочці. Можна використовувати велику сковороду (26 см) і приготувати відразу всю картоплю, але можна і розділити на 2 порції. На сковороді нагріти оливкову олію і обсмажити рубаний часник до золотистого. Він дасть неймовірний аромат. Часник дістати з олії. На сковороду викласти картоплю, додати подрібнену петрушку, посолити і поперчити. Вилочкою ще трохи прим’яти картоплю, формуючи один плоский млинець. Обсмажити на сильному вогні хвилин 5 до золотистого кольору. Тепер треба його перевернути. Можна зробити це за допомогою обробної дошки: перевернути на неї млинець і акуратно перенести назад в сковороду. Можна додати ще трохи олії. Готову картоплю потрібно подавати відразу, поки скоринка не розм’якшилася і приємно похрускує.

Паста з квасолі

Інгредієнти:
250 г сирої білої квасолі
1 лимон (сік)
75 г кунжуту (або 50 г пасти тахіні)
1 зубчик часнику
40 мл соняшникової олії (або оливкової)
1 дрібка паприки
1 дрібка зіри
1 ч. л. цукру
3 г соди
2 гілочки чебрецю
5 г солі

Приготування:

Квасолю (250 г) замочіть на 2 години в гарячій воді, додавши соду (3 г). Воду злийте і промийте холодною водою. Квасолю відваріть з чебрецем (кілька гілочок) протягом 30 хвилин (пропорція води 1: 4). Процідіть, але відвар не виливайте. Кунжут (75 г) обсмажте на пательні на маленькому вогні протягом 5 хвилин, постійно помішуючи. Потім подрібніть його до пастоподібного стану в ступці. Також ви можете використовувати готову пасту тахині (50 г). Дрібно наріжте часник (1 зубчик). Змішайте остиглу квасолю, пасту з кунжуту, часник, паприку (1 дрібка), зіру (1 дрібка), сіль (5 г) і чайну ложку цукру. Додайте сік одного лимона. За допомогою блендера доведіть суміш до однорідної консистенції. Додайте рослинну олію (40 мл) і 5 столових ложок води, в якій варилася квасоля, знову перебийте в блендері. Подавайте з лавашем і стеблами селери.

Шоколадно-манний мус

Інгредієнти:

вода – 600 мл;
манка – 4 ст. л.;
цукор – 6 ст. л.
сік половини лимона;
гірка плитка шоколаду.

Приготування:

Закип’ятити воду, тонкою цівкою, постійно помішуючи. Всипати манку. Проварити кілька хвилин до загустіння. Додати шоколад, трохи більшу частину плитки. Перемішати. Додаємо цукор і сік лимона. Знімаємо з вогню. Збиваємо блендером до легкості. Отриману шоколадну масу розкладаємо в креманки та ставимо в холодильник на 2 години, можна більше. Перед подачею прикрасити тертим шоколадом.

Вівсяне печиво

Інгредієнти:

2 скл. вівсяної муки або подрібнених вівсяних пластівців,
1,5 скл. подрібнених бананів,
1 ст.л. мигдалевого або кокосового масла,
1 ст.л. родзинок,
1 ч.л. кориці,
2 ч.л. ванільного екстракту,
2-3 ст.л. меду,
¼ ч.л. солі.

Приготування:

Змішайте всі інгредієнти. Сформуйте тісто. Застеліть деко пекарським папером і ложкою викладіть на нього коржі з отриманого тіста. Випікайте печиво в розігрітій до 180 °С духовці протягом 20-25 хвилин.

Використані джерела: Євген Клопотенко, сайт “Хочу!”, сайт “Є”, Твоє місто

Головне фото згенероване ШІ

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору