Інформатор Коломия

ІСТОРІЯ КОЛОМИЇ

Товариш капітана Джона Сміта і перший українець в Америці: історія коломийця Івана Богдана

Товариш капітана Джона Сміта і перший українець в Америці: історія коломийця Івана Богдана

Викуваний в залізі гуцул частенько привертає увагу коломиян, коли їхній маршрут пролягає через площу Відродження. Та прочитати на меморіальній таблиці, що то був за чоловік здогадується не кожен.

Інформатор розповість майже неймовірну бувальщину.

На розі площі Відродження та площі Шевченка у Коломиї видніється незвична меморіальна таблиця Івану Богдану, встановлена 2008 року на честь 400-річчя трудової еміграції українців до Нового Світу.

Історія Івана Богдана варта фільмування, адже цей чоловік був першим українцем, що ступив на землю Америки. Сталося це понад чотири століття тому, але достовірність його факту підтверджують подорожні записки капітана Джона Сміта, а ще – хроніки істориків.

За інформаціє Diaspora.ua 1 жовтня 1608 року до Джеймстауна (Північна Вірджинія) на кораблі «Марія і Маргарита» прибув коломиянин Іван Богдан (Лаврентій Богун), перший писемно зафіксований виходець із України, чия нога ступила на землю Американського континенту. Цей факт згадано у книжці «Достовірні записки про подорожі й пригоди капітана Джона Сміта у Європі, Африці та Америці».

Нагадаємо, відомий англійський мандрівник і письменник Джон Сміт — один із засновників першого американського поселення англійців Джеймстауна і романтичний обранець 12-річної Покахонтас — дочки вождя індіанського союзу племен алгонкінів.

Іван Богдан був корабельним теслею, добре знався на виробництві скла і дьогтю – дуже цінної тогочасної мануфактури. Власне, на пам’ятній таблиці його названо склодувом.

Є про нього згадка і в англійського історика Нормана Дейвіса. Щоправда, в англійських та польських хроніках Богдан зветься не Іваном, а Яном, до того ж поляки вважають його своїм.

За найпоширенішою версією, капітан Джон Сміт зустрів Івана Богдана, вертаючись через українські землі з османського полону. Так українець, який добре знався на виробництві скла і дьогтю, став корабельним теслею у Сміта та учасником експедиції, що заснувала перше англійське поселення у США, Джеймстаун.

Завдяки записам Сміта відомо, що Іван був причетний до заснування у Джеймстауні першої американської гути — мануфактури з виробництва скла. Справи українця явно пішли вгору, він вирішив одружитися. Для цього Іван Богдан відправляється назад в Україну, де й одружується з дівчиною на ім’я Ганна. 1610 року він із родиною повертається до Америки.

Організатор Майдану в Америці

Свобода, що тече у жилах українців, була геть не чужою для Івана Богдана.

По поверненню до Америки спокійним його життя не було, адже є підтверджені факти, що 1619 року він став одним з організаторів першого в англійських північноамериканських колоніях страйку. Приїжджі робітники, що не були підданими англійського короля, вимагали від місцевої влади зрівняти їх у правах з англійцями. Палата городян Джеймстауна пішла на поступки. У судовій книзі Лондонської віргінської компанії є запис від 21 липня 1619 року:

“Після деяких суперечок із польськими жителями у Віргінії, було вирішено, що вони мають отримати виборчі права й стати такими ж вільними, як і інші місцеві мешканці. І оскільки їхні навички з виробництва смоли, дьогтю й мила не повинні померти разом із ними, вирішено, що деякі юнаки повинні піти до них для навчання навичкам і знанням на благо країни в подальшому”.

Відтак їхні вимоги задовольнили. Подальша доля Івана Богдана невідома.

Першим українцем в Америці його вважає українська діаспора у США, і випустила на його честь поштову марку в середині 1970-х років. В Україні його знають насамперед на малій батьківщині: в середмісті Коломиї є меморіальна дошка, чоловічий Клуб коломийців видав чотири листівки накладом по 1000 примірників, а місцевий краєзнавець Микола Савчук видав книгу про Івана Богдана – “Колумб з Коломиї” (Коломия, 2008).

Про легендарного коломийця у 2020 році згадали й Військово-морські сили України:

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору