Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

У колекції Музею писанкового розпису з’явиться монета “Писанка” від монетного двору Канади

Унікальну монету у формі української писанки для колекції Музею писанкового розпису придбала відома мисткиня Марія Рипан з Торонто, що у Канаді.

Розповідає Інформатор з посиланням на писанковий музей.

Тираж таких монет становить всього 8 500 екземплярів, а її номінал – 20 канадських доларів. Викарбували грошовий знак з чистого срібла, придбати таку монету можна було за майже 140 канадських доларів. До слова, після повномасштабного вторгнення росії кошти з продажу монетний двір скеровує на гуманітарні потреби України.

Дизайн реверсу «писанки» розробила канадка українського походження, художниця та писанкарка Таня Микитюк. Мисткиня використала традиційні писанкові мотиви, відобразивши їх зеленими й фіолетовими барвами з вкрапленням срібного на чорному тлі. У центрі композиції – восьмикутна зірка, що символізує сонце, та стилізовані квіти, поєднання яких дає надію на відродження природи і життя та стійкість.

«На створення дизайну монети мене надихнула нещодавня хвиля українців, які прибули до Канади в пошуках притулку та нових починань, так само, як це зробили мої бабусі та дідусі після Другої світової війни. Моя мета полягала в тому, щоб створити дизайн, який би випромінював надію, віру та стійкість, спираючись на давні символи писанок, але з сучасною естетикою. Натхнення я черпала в природі: барвінок — вічнозелений з яскраво-зеленим листям і фіолетовими квітами, які одними з перших з’являються навесні», – розповіла Тетяна.

На аверсі монети зображено профіль королеви Єлизавети ІІ.

Першу  монету «писанку» було випущено монетним двором в 2016 року з нагоди 125-річчя з часу першого поселення українців у Канаді. Нові монети тепер створюють щороку, виявляючи таким чином шану до української культури та мистецтва в Канаді.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору