Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Удари батогом і тиждень лежати хрестом в костелі: як карали за бійку в Коломиї у XVIII столітті

Удари батогом і лежати хрестом в костелі: як карали за бійку в Коломиї у XVIII столітті

Нині за незначне адміністративне правопорушення суд призначає доволі смішні штрафи. Тим часом три століття тому за “напад на халупу” і бійку “між славетними Стефаном Бараником і Миколаєм Котлярем” обидві сторони були жорстоко покарані.

Інформатор звернувся до «Книги війтівського та раєцького урядів міста Коломиї 1739 – 1769 рр.» віднайденої в оригіналі і виданої за ініціативи Юрія Романюка, аби розповісти вам цікавинку з давнього минулого славного міста.

Давні записи війтівського та раєцького урядів Коломиї 1739 – 1769 рр, які нещодавно вийшли друком, дали змогу відкрити для себе унікальну сторінку історії столиці Покуття. Тут зустрінемо і майнові спори, й судові справи, й рішення про надання земельних наділів. А головне – максимально збережена мова, якою велися записи.

Так, на сторінці 82 знайдемо запис судової справи щодо побої і нападу на помешкання. Передаємо цитатою:

фото із запису в «Книзі війтівського та раєцького урядів міста Коломиї 1739 – 1769 рр.». С.84.

Дня 24 червня у справі між славетними Стефаном Бараником і Миколаєм Котлярем. Як виявилось із допитів гідних довіри свідків, Миколай Котляр скаржився перед судом на своє побиття Бараником і записав оглядини своїх поранень, які нібито отримав .

Отже на основі проведеного розслідування з обох сторін видано такий декрет: за напад Котляра на халупу Стефана Бараника згаданий Микола Котляр має відсидіти в нижній вежі один тиждень, а його сини мають отримати по 15 ударів батогом у присутності уряду.  А за побої та ляпаси Стефану Баранику як батько, так і сини повинні три неділі в каптурі в костелі лежати хрестом, а після відбуття цієї кари перепросити через гідних людей Бараника як людину на той час урядову. А сини його повинні впасти до ніг.

Також оскільки Миколай через свою убогість на костел нічого не може дати, тому хіба якщо б була потреба отцям-домініканцям щось на їхній розгляд поремонтувати, то винен це виконати як покарання.

А Стефан Бараник на покарання за недоречний гнів повинен посидіти два дні у вежі на горі (ратуша – ред.), не сходячи. Воску до костелу отців-домініканців має дати 2 фунти і дві панські гривни”.

Як бачимо, покара чекала і на Котляра, і на його синів та ще я на саму “людину урядову” за його “недоречний гнів.

Слушно, що у вас виникли запитання, де знаходився той костел отців-домініканців. Інформатор вже знайшов відповідь на це запитання і готує цікаву розповідь для вас рівно за три дні.

Придбати ж «Книгу війтівського та раєцького урядів міста Коломиї 1739 – 1769 рр.» можна у книгарнях міста. Історичні факти з видання із найбільш цікавих судових справ XVIII століття очікуйте щосуботи на нашому сайті.

Перше фото – Ретро Коломия. Фото з підписом Коломия. Stadtturm, зроблене з міської вежі  в північно-східному напрямку у 1915 р

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору