Інформатор Коломия

ІСТОРІЇ ГЕРОЇВ

Едельвейсів, які загинули від авіанальоту, поховали у братській могилі в Чернівцях

2 травня 2024 року на кладовищі “Садгора”, що на Буковині, відбулося прощання з 16-ма військовослужбовцями “десятки”, які загинули внаслідок ворожого авіанальоту на Київщину 11 березня 2022 року.

Повідомляє Інформатор з посиланням на Суспільне.

Полеглих воїнів захоронили у братській могилі, за часів Незалежності ніколи Україна не знала такого спільного захоронення військових. Поховали останки 19 бійців бригади “Едельвейс”, з яких 16 вдалося ідентифікувати.

Всі ці військові загинули у березні 2022 року внаслідок вибуху авіабомби, яку скинув ворог на Героїв 11 березня 2022 року у Людвинівці, що на Київщині.

Частину з них довгий час вважали зниклими безвісти, а тіла деяких досі не ідентифікували. Експертизи тривали понад два роки, тож деякі сім’ї по кілька разів ховали рештки своїх синів, братів та чоловіків. Ще понад 250 останків неможливо ідентифікувати, тож їх вирішили поховати в одній могилі у Чернівцях, таке рішення прийняли родини захисників, адже саме з Буковини були родом більшість полеглих.

“Нам сказали, що від сина залишилося ребро та обгорілий шеврон. Я не відчуваю полегшення, тільки погіршення. Ми написали петицію на присвоєння Героя України, а у нас питають, що ми з цього можемо мати. А нам нічого не треба. Вже два роки минуло, а ми ще жодного разу не пропустили похід на цвинтар”, – розповіла мати загиблого Тараса Леня.

Загиблі захисники родом із Чернівецької, Хмельницької, Івано-Франківської, Тернопільської, Львівської, Дніпропетровської, Кіровоградської, Полтавської та Донецької областей. Частину воїнів, яких вдалося ідентифікувати, раніше нагородили посмертними відзнаками від президента.

Віддати останню шану Героям, які боронили Україну від російських окупантів, на кладовище «Садгора» прийшли сім’ї загиблих, побратими та громада.

Вічна пам’ять Героям!

Нагору